Nyheter

Bengt och Linda delar minnen ihop på Vardaga Villa Joneberg

Linda och Bengt

För sex år sedan började Linda jobba som sjuksköterska på Vardagas äldreboende Villa Joneberg i Simrishamn, där Bengt bodde. De fann varandra snabbt, och tillsammans delar de minnen från gemensamma utflykter och Bengts tidigare butik ”Ube-livs” i Simrishamns hamn.

Linda menar att det blir så här naturligt, att man blir goda vänner efter alla dagar och år tillsammans.

˗ Vi gillar att skoja med varandra, berättar Bengt. Jag är inte så blyg som jag ser ut. Jag tycker om att munhuggas, även om jag är väldigt trevlig också.

˗ Ja, skoja gör vi bra, säger Linda. Och nästan varje morgon när frukosten serveras i köket så ringer Bengt till mig och säger att den är redo. Det är väldigt rart!

Gemensamma utflykter och bad

Förutom att umgås på boendet så gör Linda och Bengt också utflykter tillsammans.

˗ Det kan vara saker som att gå ut och äta på restaurang, köpa en korv, titta på havet eller att köpa och lämna blommor till Bengts dotter, berättar Linda.

I fjol var de också och badade nere i bassängen på Tobisviksbadet.

˗ Just det, det var roligt, säger Bengt. Jag hade nya fräcka badbyxor på mig också.

˗ Vi hade skojat länge om att vi borde åka och bada tillsammans, för jag tycker om att vinterbada, berättar Linda.

˗ Men det gör inte jag, så jag godkände bara att sommarbada, flikar Bengt in.

˗ Precis, och då kom du ju på att du behövde köpa nya badbyxor, fortsätter Linda. Efter att det gått ett år efter inköp och utan bad så sa jag att ”de badbyxorna kommer gå till historien som badbyxorna som aldrig användes”, och då blev du taggad.

˗ Ja, då badade vi till slut, berättar Bengt. Jag behövde lite betänketid. Men simma kan jag ju, så det var inga problem. Vi sitter ju här nu!

Minnen från Bengts butik ”Ube-livs”

När Bengt var yngre drev han tillsammans med sin bror butiken ”Ube-livs” på hörnet på Storgatan 1 i Simrishamns hamn. Då var Linda bara ett barn, och fick liksom alla andra barn provsmaka nygjord korv varje gång hon kom på besök.

˗ Det var alltid en fest att gå förbi Ube-livs och få provsmaka, berättar Linda. Alla barn i Simrishamn har ätit den prinskorven!

På Villa Joneberg finns en side-by-side parcykel, så ibland cyklar Linda och Bengt förbi lokalen där Ube-livs låg.

˗ Min bror heter Uno, och jag Bengt, därför blev det ”Ube”, berättar Bengt. I butiken sålde vi kött, chark och prinskorv. Kontoret låg på våningen ovanför och där brukade jag ofta sitta. Både jag och min bror var slaktare i grunden, så förutom att driva butiken så körde vi också runt med två bilar på landet och sålde kött. Det var kul, men inte i det dåliga vädret. Om det snöar här nere på Österlen, så snöar det ordentligt!

Linda berättar att det märks att Bengt är en finsmakare, främst när det kommer till kött.

˗ Jag är inte så bra på att laga mat själv, men köttet kan jag, berättar Bengt. Oxfilé är favoriten, men en bra korv med bröd är också fint.

˗ Och så avskyr du makaroner, säger Linda. Spaghetti måste det vara, helst med köttfärssås.

˗ Ja, det har du så rätt i, skrattar Bengt.

Läs mer om Villa Hovstallet