Nyheter

Aziza håller rent och sprider glädje på Vardaga i Karlstad

Porträtt på Aziza i Vardaga uniform med skurhink

Lokalvårdaren Aziza håller inte bara rent och snyggt på Vardagas boenden Gruvan och Sveagatan i Karlstad – hon sprider också glädje och glada skratt bland arbetskamrater och boende. I gengäld lär de henne svenska i form av värmländska.

˗ Jag stortrivs här, alla är verkligen snälla och glada, säger Aziza när vi träffar henne på jobbet på demensboendet Gruvan, som ligger i Karlstads pampiga gamla Posthus. Hon berättar hur det gick till när hon fick jobbet som serviceassistent.

˗ Jag och min familj kom till Sverige från Afghanistan 2014. Först bodde vi i Grums och jag var hemma med barnen. Sedan flyttade vi till Karlstad och nu är barnen vuxna, så jag ville jobba. Jag fick testa på språkpraktik genom Jobbcenter, först på en second handbutik, sedan på Vardaga. Då gick jag direkt till min handläggare på Jobbcenter och sa: Här vill jag jobba!

Handläggaren var tveksam: Men det är ju demensboenden, vill du verkligen jobba där? Aziza var bestämd, hon ville stanna på Gruvan och Sveagatan.

˗ Jag blev så väl mottagen av alla, inte minst gruppchefen Marie Tisell. Hon är så snäll, säger Aziza.

Lärde sig svenska snabbt

Aziza, som då inte kunde så mycket svenska, började sin språkpraktik på Gruvan och Sveagatan i januari 2023. Men tack vare eget intresse och samtal med arbetskamrater och boende lärde hon sig språket snabbt. Praktiken gick över i en tjänst som serviceassistent/lokalvårdare.

˗ Nu jobbar jag heltid och följer ett schema, där jag städar olika våningsplan beroende på veckodag. Jag har kompisar på varje våning! Måndagskompisar, tisdagskompisar och så vidare. De blir glada när jag kommer, bjuder på kaffe, vi pratar och skojar, till och med dansar ibland, berättar Aziza med ett skratt.

Aziza visar alltid stor hänsyn mot de boende i sitt arbete och är mycket lyhörd och kreativ för att de ska må bra.  Hon passar helst på att städa medan de är ute i matsalen och äter frukost, eller om det är någon som vill sova på morgonen, går hon in på lunchen eller vid en fikastund i stället. Hon dammsuger, våttorkar golv, torkar av diskbänken, gör rent i badrummet och putsar speglar.

­ ˗ Jag tycker om när det är rent och luktar gott. På flera avdelningar rengör jag med grönsåpa i stället för vanliga rengöringsmedel, eftersom en del boende är allergiska. En del har också egna speciella medel som jag använder.

Ibland kan en boende vara sängliggande och Aziza får gå in och städa medan den boende är kvar i rummet.

˗ När jag har våttorkat golvet, sätter jag mig 5-10 minuter och pratar med den boende medan golvet torkar. Sedan kollar jag så det inte är några våta fläckar kvar som den boende kan halka på innan jag går ut, förklarar hon.

Dragspelsmusik på video

Ibland hinner Aziza vara med en stund på de aktiviteter som anordnas på boendet. Där har hon lärt sig mycket svenska, berättar hon. Vid en musikstund med dragspelare, passade hon på att spela in en video på några minuter på sin telefon. Den spelar hon upp för en boende som gillar musik, medan hon städar. Den boende gungar i takt, blir glad och lugn.

˗ Jag går med glädje varje dag till jobbet. Det känns härligt att komma in på Gruvan och känna doften av kaffe som gruppchefen Marie har kokat på morgonen. Jag har en så snäll chef och snälla arbetskamrater, här trivs jag väldigt gott, avslutar Aziza.

Aziza

Praktik och jobb på Vardaga Gruvan och Sveagatan

  • Aktivt arbete med praktikanter och serviceassistenter
  • Lokalt samarbete med Jobbcenter, Folkuniversitetet och andra omsorgsutbildningar
  • Tar sig tid att välkomna och handleda
  • Öppenhet en framgångsfaktor – många praktikanter övergår till anställning
  • Exempel på serviceassistentjobb: kök, lokalvård, ”hustomte”, tvätt av personalkläder

Läs mer om Gruvan och Sveagatan