Nyheter

Att skapa livskvalitet för äldre – Camillas drivkraft på Villa Joneberg

Personporträtt Camilla Gustafsson Villa Joneberg

Att skapa en meningsfull vardag för äldre handlar om att lyssna, förstå och hitta sätt att låta varje individ fortsätta vara sig själv. Camilla Gustafsson, aktivitetssamordnare på Vardaga Villa Joneberg i Simrishamn, har gjort just detta till sin drivkraft.

”Vi måste höja statusen för våra äldre”

För Camilla handlar arbetet om mer än att arrangera aktiviteter – det är ett sätt att förändra synen på äldreomsorg.

– Det som motiverar mig allra mest är att äldre ofta är en marginaliserad grupp. Jag vill vara med och höja deras status och se till att de får fortsätta vara de personer de alltid har varit, även när de flyttar in på ett boende, säger hon.

Varje dag ställer hon sig samma fråga: Hur kan jag göra dagen så bra som möjligt för de 52 stjärnor som bor här?

– De har levt långa, rika liv, och det får inte ta slut bara för att de bor på ett äldreboende.

Kreativitet och individuella initiativ

En viktig del av Camillas arbete är att hitta rätt aktiviteter för varje individ. Vardaga anordnar temamånader där olika teman lyfts fram för att inspirera aktivitetsansvariga i hela verksamheten.

– Jag tror att många mår bra av att ha en struktur att utgå ifrån. Själv har jag så många idéer att jag har svårt att arbeta efter mallar, men jag förstår att det kan vara hjälpsamt för många, säger hon.

För Camilla handlar det om att lyssna och se vilka aktiviteter som faktiskt engagerar de boende.

– Musik och sång fungerar alltid, medan intresset för att rita och måla varierar. Jag har haft boende som velat måla, och vi har provat det tillsammans, men ibland rinner det ut i sanden. Det viktiga är att vara lyhörd och skapa aktiviteter utifrån individens önskemål.

Samarbete och möten mellan generationer

En av de saker som utmärker Villa Joneberg är samarbetet med aktörer i närområdet.

– Vi är inte en storstad, men vi har fantastiska möjligheter här på Österlen. Vi samarbetar med konstskolan, kyrkan, lokala företag och skolor. Vi ser till att använda de resurser vi har, säger Camilla.

Ett exempel är samarbetet med konstskolan, där äldre konstnärer fått möta unga konststudenter.

– Det var fantastiskt att se hur våra boende, som haft konst som en stor del av sina liv, fick vara modeller för studenterna. De var så stolta, och anhöriga blev rörda till tårar.

Personporträtt Camilla Gustafsson Villa Joneberg

Camilla Gustafsson, aktivitetssamordnare på Villa Joneberg i Simrishamn.

Konstverk av boende på Villa Joneberg

Personalen serverade snittar och bubbel.

Konstverk av boende på Villa Joneberg

Porträtt av omsorgstagare från konststuderande.

Aktivitetssamordnare Camilla tillsammans med medarbetare från Nytida

Samtal om samverkan och sammarbete mellan Nytida Friaborg och Vardaga Villa Joneberg.

Även samarbetet med Nytida och en kommunal LSS-verksamhet har varit betydelsefullt.

– Vi har haft en praktikant från Nytida som verkligen gjorde avtryck. Hon spelade bingo, tog promenader och lagade mat från sitt hemland. De äldre blev så fästa vid henne att de frågade efter henne specifikt när de ville ha något städat – hon var en mästare på det!

Camilla betonar även vikten av kommunal samverkan.

– Just nu har vi en person från LSS-verksamheten som kommer hit en gång i veckan. Han sprider så mycket glädje och bidrar med nya perspektiv. Jag tycker att man inte kan ha för mycket samarbete – det gynnar alla.

Frihet och rörelse – en viktig del av vardagen

Camilla poängterar vikten av rörelse och frihet i äldreomsorgen.

– Våra boende vill vara aktiva. De vill ha gymnastik, gå på promenader och åka ut och äta. Vi ser också att konserter i kyrkan är uppskattade.

Den egna bussen har varit en stor frihet.

– Vi är inte begränsade till färdtjänst eller allmänna bussar. Vi kan åka ut när vi vill, och det gör stor skillnad. Bara en så enkel sak som att åka ner till min kolonistuga en ljummen sommarkväll, grilla korv och njuta av en kall pilsner – det är frihet.

Ett arbete drivet av passion och medmänsklighet

När Camilla får frågan om vad som krävs för att vara en bra aktivitetssamordnare är svaret tydligt:

– Du måste vara en person som brinner för det du gör. Du måste kunna lyssna och se vad just dina boende behöver. Och du behöver en chef som stöttar dig, som ger dig frihet att utveckla verksamheten.

Hon ser på sitt arbete med stor glädje och engagemang.

– Genom att synas lyfter vi inte bara våra äldre, vi lyfter också våra fantastiska medarbetare. Att se deras stolthet när de får positiv feedback – det är oslagbart.

Och när anhöriga kommer med champagne efter en Nobelmiddag på boendet, för att det varit en av de största upplevelserna i deras mammas eller pappas liv – då vet hon att hon har lyckats.

– Det kan inte bli bättre än så. Då har vi gjort skillnad.

Läs mer om Vardaga Villa Joneberg