Nyheter

Alma brinner för att skapa aktivitetsglädje på demensboendet Brunnsgatan 15A

Fikapaus vid vatten där fåglar finns runt omkring de äldre

Demensboendet Vardaga Brunnsgatan 15A i Lund sjuder av aktiviteter för de äldre. Äldrepedagogen och aktivitetsombudet Alma Altumbabic ansvarar för aktiviteterna och brinner för att göra de boendes liv rikare och roligare, trots deras demenssjukdom.

Musiken har en viktig plats på Brunnsgatan 15A, då den väcker minnen och glädje och kan underlätta i det direkta omsorgsarbetet.

– När en boende flyttar in, brukar jag vid ankomstsamtalet fråga: Vad gör dig lycklig i livet? Svaret blir oftast musik, berättar Alma.

Alma Altumbabic kom till Sverige som flykting från Bosnien 1996. Av en tillfällighet besökte hon ett äldreboende och slogs av hur rent och fint allt var, hur noggrant medicinering och omvårdnad sköttes, men också hur trist och sysslolös tillvaron på boendet verkade.

 – Jag bestämde mig för att det här vill jag ändra på! Jag utbildade mig först till undersköterska och när jag fick höra talas om utbildningen till äldrepedagog i Malmö och Stockholm, sökte jag den. Jag kom in med hjälp från mina dåvarande chefer i Burlövs kommun.

Alma Altumbabic

Mångårig musiksatsning

Alma jobbade först i flera år med aktivitetsutveckling inom äldreomsorgen i Burlöv, men i samband med neddragningar i kommunen sökte hon sig vidare och hittade Brunnsgatan 15A i Lund. Boendet lockade bland annat med sin mångåriga satsning på musik i omsorgen, en vårdasång som både innefattar aktiviteter och som används i det direkta omvårdnadsarbetet.

I mars 2021 kom Alma till Brunnsgatan och satte genast igång med att planera aktiviteter.

– Jag drog igång med full fart! Det här är precis det jag vill göra, det är det roligaste och mest givande arbete man kan tänka sig. Jag lär mig så mycket av att lyssna på de äldre. Min chef Birgitta Odell-Carlsson stöttar mig på alla sätt och vi samarbetar bra mellan avdelningarna, säger Alma.

Två dagliga aktiviteter

Varje dag ordnas minst två aktiviteter på Brunnsgatan 15A. Av de 36 boende brukar uppemot 25-30 delta, vilket är en hög siffra och visar hur populära aktiviteterna är. Men så är också de boende med och bestämmer vad som ska göras.

Aktiviteterna är av många olika slag. Förutom den ständigt närvarande musiken, ordnas återkommande gymnastik, enkel frågesport anpassad för personer med demenssjukdom, spadag en gång i månaden, målar- och handarbetsgrupper, promenader till närbelägna Botaniska trädgården och bussutflykter.

– Vi är fyra Vardagaboenden i Skåne som delar på en buss enligt ett åttaveckors schema. När det är vår tur att ha bussen i två veckor, ordnar vi utflykter för de boende. Ofta åker vi till havet, tar med oss fika och beställer mat. Ibland tar vi med oss gammalt bröd och matar fåglarna, berättar Alma Altumbabic.

Levande växter ersatte konstgjorda

Förutom de återkommande aktiviteterna, tar man också vara på säsongerna, högtider och saker som behöver fixas på boendet.

”När jag kom hit fanns det bara trista konstgjorda växter här, Jag ville byta ut dem mot riktiga, levande växter. Frågan kom förstås vem som skulle sköta dem. Det löste vi genom att göra skötseln till en aktivitet. Vi vattnar och plockar bort vissna blad tillsammans och en dag bytte vi jord och planterade om växterna. Nu prunkar det i alla fönster”, säger Alma.

Jättepåskriset fick ros

Till påsk väcktes idén att göra ett påskris som var större än julgranen. Sagt och gjort, ett stort ris ordnades som blev rikligt dekorerat av de boende. Riset ställdes i entrén och fick mycket uppmärksamhet. Bland annat kom lokaltidningen Sydsvenskan på besök och påskriset hamnade på förstasidan.

”Det var ett ris som fick ros”, säger Alma med ett skratt.

Samarbete är en av nycklarna till lyckade aktiviteter på Brunnsgatan 15A. Dels med Svenska Terapihundskolan, frivilligorganisationer och närsamhälle, dels med aktivitetsansvariga på andra Vardagaboenden. – Det är så roligt att kunna utbyta idéer och inspireras av varandra. Jag blir glad när aktivitetsansvariga hör av sig och vill ha eller ge tips. Det finns ett svenskt ordspråk som säger: Man är gammal när man har större glädje av det förflutna än av framtiden. Men hos oss på Brunnsgatan 15 a, är de boende jätteglada för framtiden, planerar tillsammans med oss i personalen och det är jag jättestolt över, avslutar Alma Altumbabic.