Nyheter

Allt från bordtennis till bussresor på Vardaga Villa Vikhem

Undersköterska och boende spelar bordstennis på Villa Vikhem

På Vardagas äldreboende Villa Vikhem i skånska Staffanstorp sprudlar det av aktiviteter. De boende tar aktiv del. De både bestämmer vilka aktiviteter som ska göras och deltar själva utifrån förmåga. Bordtennis är ett exempel, där de som vill kan spela, andra hämta bollar och några vara publik.

˗ Vi spelar bordtennis en gång vi veckan. Då sätter vi ihop två bord i vår stora festsal och spänner upp ett nät, tar fram racketar och bollar. De boende som kan spelar med oss i personalen. Några som inte vill spela men ändå röra på sig hämtar bortskjutna bollar. Andra är publik och hänger med i spelet, berättar Delkash Majid, som är aktivitetsansvarig på Villa Vikhem.

˗ Festsalen är verkligen en tillgång med sina stora ytor. Där kan vi sätta upp olika stationer med aktiviteter som pågår samtidigt, så kan de som vill rotera mellan stationerna. Förutom bordtennis kan till exempel en grupp med virkning och broderi och utflykter till världens alla hörn med hjälp av VR-glasögon pågå samtidigt, säger Selma Sehic, verksamhetschef på boendet.

Undersköterska och boende spelar bordstennis på Villa Vikhem

10 bussutflykter på en vecka

I västra Skåne delar några av Vardagas äldreboenden på en buss, som de turas om att ha en vecka var.
˗ Det är väldigt populärt! När vi har bussen, gör vi en utflykt på förmiddagen och en på eftermiddagen varje dag. Det blir tio utflykter på en vecka, säger Delkash.

Bordtennis är en av de aktiviteter som de boende själva önskat sig på det återkommande boenderådet. En darttavla är en annan, som också blivit populär.
˗ Vid aktiviteter som bordtennis eller bollspel brukar vi alltid avsluta med att göra något enklare, där alla kan vara med. Som att kasta prick med ärtpåsar i en bräda med hål, eller ringkastning på pinnar, säger Delkash.

De boende deltar aktivt

Flera av de boende tar aktiv del i att anordna aktiviteterna på Villa Vikhem. När det är musikquiz, läser en boende frågorna. En dam som sysslat mycket med högläsning, läser för de andra boende. När det ska bakas, deltar gärna de boende i själva bakningen och det blir extra trevligt att äta av bakverken efteråt.

˗ En målarcirkel nyligen var en annan omtyckt aktivitet. Under tio veckor målade deltagarna tavlor, som sedan ställdes ut i en vernissage. Det var många fina bilder, flera av våra boende är riktigt konstnärliga, säger Selma.

På Villa Vikhem finns också en trädgårdsklubb som leds av en naturpedagog. Deltagarna lär sig om natur och växter, planterar och odlar i trädgården. Dessutom bjuds det på Zumbapass med en instruktör, musiker kommer till boendet och spelar och sjunger, det spelas bingo och cyklas på en eldriven side-by-side-cykel, där en boende kan sitta med tillsammans med en medarbetare. Vid ett aktivitetsbord med projektor kan de boende bland annat spela spel eller måla digitala tavlor på bordet eller golvet.

Lugn och avkoppling

Aktivitet i all ära, men ibland kan man också behöva bara ta det lugnt. Då har Villa Vikhem en vibrationsmadrass och en massagestol på att koppla av i. Riktigt lugnande är cocoon-stolen, där man kryper in och kan lyssna på lugnande musik.