Nyheter

Agaten – tryggt och traditionsrikt äldreboende mitt i stan

Innegården på äldreboendet Agaten som ligger mitt i stan

Ett stenkast från Avenyn, mitt i centrala Göteborg ligger Vardagas äldreboende Agaten. Den sju våningar höga och smala byggnaden ger ett både pampigt och charmigt intryck. Här kan man bo centralt och ändå lugnt i trivsamma lägenheter, med mycket tradition i väggarna.

Agaten har 39 platser, fördelade på sju små intima enheter, en på varje våning. Tidigare var här ett enbart demensboende, men sedan augusti 2018 är nio av platserna avsedda för personer som är 65 år och äldre med kroppsliga besvär som gör att man är i behov av service och omvårdnad.

─ Vi tycker det ska bli spännande och stimulerande att jobba på ett delvis nytt sätt, säger verksamhetschef Lotta Adamsson.

Många av de boende på Agaten kommer från centrala Göteborg. För dem är stadsmiljön trygg och invand och det känns bra att kunna bo kvar mitt i stan även när omvårdnadsbehovet ökar. På boendets baksida döljer sig en verklig stadspärla – en riktig gammaldags innergård med trivsamma sittgrupper, blommor och grönska. Här är det lugnt och rofyllt och stadens brus hörs inte alls.  En trygg oas som används flitigt av de boende och där man gärna fikar eller tar med sig lunchen ut när Göteborgsvädret visar sin soliga sida.

Trappdetalj på Agaten i Göteborg

Aktiviteter är viktigt på Agaten och det händer något så gott som varje dag, stort eller smått, på avdelningarna eller gemensamt.

─ Med ett åldersspann från 75 till över 100 år bland våra boende gäller det att anpassa aktiviteterna för de olika individerna så mycket det går. Det går inte att se ”äldre” som en enhetlig grupp, där alla tycker om samma saker. Medarbetarna känner alla boende väl, vet vad var och en tycker om och ser till att de kommer med på sådant de tycker är roligt, säger Lotta Adamsson.

En populär aktivitet är besök av terapihunden Moltas, en duktig och vänlig mellanpudel som tycker om att bli klappad på sin mjuka, lockiga päls. På söndagar kommer ungdomar från Ung Omsorg och ordnar aktiviteter, tar sig tid med de boende och samtalar över generationsgränserna. Varannan måndag kommer det fantastiska Göteborgsfenomenet Buggskolan till Agaten och då bjuds det upp till dans, med eller utan rullstol.

─ Vi samarbetar även med Vasakyrkan, som dels kommer hit och håller gudstjänster, dels bjuder in till stämningsfull adventsgudstjänst i kyrkan och en sommarutflykt med buss varje år. Församlingen bjuder på fika och är otroligt engagerade för våra boende, berättar Lotta Adamsson.

Dessutom bjuds det varje månad på livemusik med Speldags, genom ett samarbete med kulturförvaltningen i Göteborgs stad.

Jamal på Agaten

Agaten arbetar aktivt med integration av nyanlända, något som de också fått en utmärkelse för. Just nu finns här tre servicevärdar som genomför språk- och omsorgspraktik. De kommer alla från Syrien. Servicevärdarna är glada, vetgiriga och hjälpsamma killar som hugger i där det behövs och hjälper både boende och medarbetare i vardagen. Bland annat tar de hand om transport och servering av mat. Inför framtiden är behovet av nya omsorgsmedarbetare stort och Agaten drar sitt strå till stacken, samtidigt som nyanlända får stöd i att komma in i det svenska samhället.