Nyheter

Villa Hovstallet öppnar ytterligare platser

röd soffa, bord framför växt och stora fönster i bakgrund

Nu finns det möjlighet att flytta in på ett nybyggt, fräscht äldreboende i modern och lugn stadsmiljö i centrala Uppsala. Villa Hovstallet öppnar ytterligare 18 platser.

Kontakta Platsaktuen om du är intresserad av en placering.

Läs mer om Villa Hovstallet

Vardaga Villa Hovstallet stod klart och öppnade sina första platser 2016. Boendet ligger vid Kungsängsgatan i närheten av centrum i ett nytt bostadsområde. På tidigare industrimark växer modern stadsbebyggelse upp.

─ Just nu byggs ett nytt hus alldeles bakom oss. Där ska det bland annat bli ett dagis, som vi kommer att få dela innergård med. Vi hoppas på samarbete med förskolan för möten över generationsgränserna, berättar verksamhetschef Ingela Hedqvist.

18 nya boendeplatser

På plan 3 öppnar Villa Hovstallet 18 nya boendeplatser med inflyttning från sommaren 2017. Några boende har redan flyttat in och man fyller platserna allteftersom. För att flytta in på Villa Hovstallet behöver man, precis som på alla äldreboenden, biståndsbeslut från kommunen.

På Villa Hovstallet bor man i egen lägenhet i en modern och fräsch boendemiljö med bland annat stora grönskande balkonger. Omvårdnadspersonal finns på plats dygnet runt. Dessutom finns sjuksköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut.

Vardagas största festlokal

Dagligen erbjuds olika vardagsaktiviteter på våningsplanen och ibland också större gemensamma aktiviteter i den stora ljusa festsalen längst upp i byggnaden. Det lär vara Vardagas största samlingslokal, av alla på de sammanlagt cirka 80 boendena runt om i Sverige.

Varje lördag kommer Ung Omsorg till boendet och gör saker tillsammans med de boende, enligt ett schema som gjorts upp i samråd med aktivitetsansvarig. De bakar, målar, läser, pysslar eller löser melodikrysset tillsammans. Bakningen är en omtyckt aktivitet, inte minst för att man får njuta av nybakat till fikastunden.

─ Här finns också tre personer som resurs från kommunens verksamhet för långtidsarbetslösa, Navet. De läser för de boende, tar med dem på promenader, fixar hår och naglar eller bara samtalar en stund. Det uppskattas mycket, inte minst av de boende som har sina anhöriga långt borta, säger Ingela Hedqvist.

Vardagsnära aktiviteter

De små enkla, vardagsnära aktiviteterna och att någon har tid att prata lite är ofta det som uppskattas mest när man blir äldre och inte orkar så mycket. Men någon gång är det också trevligt att få komma ut och se sig om. Det finns tillgång till en trehjulig cykel, där boende kan åka ut tillsammans med en medarbetare som hjälper till med trampandet. En passande aktivitet i cykelstaden Uppsala.

Universitetet och det akademiska livet präglar också Uppsala. På Villa Hovstallet bor många akademiker som finner stimulans i kulturella aktiviteter som till exempel besök på konstutställningar.

─ Vi har också ordnat utställningar och kulturella aktiviteter med lokala konstnärer här på boendet, som blivit mycket uppskattat, säger Ingela Hedqvist.

Kontakta Platsaktuen om du är intresserad av en placering.

Läs mer om Villa Hovstallet