Om verksamheten
Med 800 meter till havet, strax utanför Simrishamns centrum, ligger det nya, moderna äldreboende Villa Joneberg (tidigare Joneberg Plaza). Boendet stod klart i december 2014. Dess tema är kultur, vilket bland annat återspeglas i boendets aktiviteter.
I det gemytliga området Joneberg finns även nybyggda lägenheter och villor. Området är tryggt och attraktivt för både unga och äldre med närhet till Simrishamns centrum, naturen och Österlens lokala kulturliv. Därav har Villa Joneberg profilen "Kultur och natur på Österlen".
Om äldreboendet
Villa Joneberg i Simrishamn är byggt i tre våningar. Här finns enheter med plats för personer med demenssjukdom samt omvårdnadsplatser för den med behov av kroppslig omvårdnad. Totalt finns det 54 lägenheter i boendet och många av dem har havsutsikt. Boendet har dessutom en härlig terrass, en trivsam trädgård och ett gemytligt öppet utrymme som är en mötesplatser för aktivitet och social samvaro. Boendet är sedan 2022 certifierat enligt demensakademin.
Platser
Är du intresserad av att bo på Villa Joneberg? Praktisk information om hur du söker plats på äldreboenden hittar du här på Vardaga.se.
Vill du veta mer om hur det är att bo hos oss?
Läs mer om vårt äldreomsorg och vårt koncept Den goda dagen.
Om boendet
Villa Joneberg har något speciellt med ljuset, havet och kulturen runt knuten. Tillsammans ger det goda förutsättningar för god livskvalitet på äldre dagar. Boendet är byggt i tre våningar. Här finns lägenheter på 30 eller 38 kvadratmeter. Många av lägenheterna har havsutsikt. På tredje våningen finns en stor och trivsam balkong.
Aktiviteter
Aktiviteter är en viktig del av din omvårdnad. Du erbjuds aktiviteter både individuellt och i mindre grupper, där alla ska kunna hitta något särskilt roligt eller stimulerande. De olika gemensamma aktiviteterna presenteras varje vecka i ett aktivitetsschema på avdelningarna. Du väljer själv vilka du vill delta i, utifrån intresse och vad du orkar. Vissa av aktiviteterna utgår från boendets inriktning ”Konst och kultur på Österlen”. Exempel på andra aktiviteter är promenader, kulturaftnar, trädgårdsevenemang, plantera krukväxter, jazzcafé, knyde gille, gymnastik, äppelmarknad med Joenebergs egen äppeltavla, vernissager och utställningar av lokala konstnärer, högtidsfirande såsom påsk, valborg, midsommar, Mårten gås, jul.
Varje vecka erbjuds du en timme fria aktiviteter tillsammans med din kontaktman på tu man hand, då du själv styr innehållet. Kanske vill du komma iväg och handla i någon butik, få massage eller bara sitta i lugn och ro och prata en stund.
Din familj och dina vänner är naturligtvis alltid välkomna att hälsa på dig.
Dina nära är också välkomna att delta vid våra närståendeträffar. Här diskuterar vi saker som kost, omvårdnad, aktiviteter och boendemiljö. Dina nära får information om vad som händer på boendet och kan ställa frågor. Vi tar också gärna emot synpunkter, önskemål och förslag. Tider för närståendeträffarna lämnas ut i god tid.
Mat och dryck
På Villa Joneberg i Simrishamn vill vi att måltiderna ska tillhöra en av dagens höjdpunkter. Vi strävar efter att ordna måltiderna tillsammans, personal och boende, för att ta fasta på gemenskapen och måltidernas sociala sammanhang. Måltiderna serveras i en trevlig och stillsam miljö. Maten äts gemensamt i matsalen eller enskilt i den egna lägenheten. Till lunch serveras efterrätt. Det är vanligt att medarbetare bakar till fikastunden. Vid högtider erbjuder vi anpassade maträtter.
Du får gärna delta i de flesta moment under matlagningen, såsom att duka eller röra i en sås. Konceptet ger en hemlik och igenkännande miljö, där dofter och skramlet från kastruller i köket stimulerar aptiten.
Vi tar till oss dina synpunkter gällande maten och måltidsmiljön. Hos oss har du möjlighet att påverka.
Till måltiderna serveras mineralvatten och bordsvatten, lättöl, måltidsdryck eller mjölk. Vi hjälper till att servera vin och liknande om du önskar.
Vård och omsorg
Vardagas mål är att erbjuda bästa möjliga vård och omsorg för dig som bor hos oss. Genom vårt helhetskoncept för äldreomsorg, Den goda dagen ger vi våra boende en individanpassad omsorg som bygger på omtanke, integritet och valfrihet. Vi utgår från var och ens behov, ser till det friska och stärker den boendes identitet och självständighet. De små detaljerna är viktiga för att varje dag ska bli en riktigt god dag. Du som bor hos oss är gammal nog att bestämma själv och boendet är i första hand ditt hem, inte vår arbetsplats.
Sjuksköterska finns på plats vardagar dagtid. Läkare finns på plats en gång i veckan. Övrig tid finns alltid jourläkare och joursjuksköterska tillgänglig.
Personal
Här finns omvårdnadspersonal på plats dygnet runt, utanför din dörr, för din trygghet. Alla talar svenska och vi har dessutom medarbetare med ursprung i olika länder och som talar flera olika språk. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, t ex undersköterska, sjuksköterska. Rehabiliteringspersonal finns att tillgå. Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar inom bland annat demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande. Vi har även en kultursamordnare som arbetar 50 procent.
När du flyttar in hos oss får du också en egen kontaktman bland medarbetarna. Kontaktmannen ansvarar för att dina behov och önskemål framkommer i den individuella omvårdnadsplan som upprättas mellan dig och oss medarbetare.
Ansvarig på boendet är vår verksamhetschef. Avdelningsansvariga är våra gruppchefer, som är nära verksamheten. Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Vårdföretagarna och fackförbunden Vision och Kommunal.
Kvalitet
Vardaga har ett uppdrag att vara en kvalitetsaktör. Genom att hela tiden utveckla och förbättra oss skapar vi förutsättningar för att erbjuda bästa möjliga insatser. Vårt arbete utgår från evidensbaserad praktik, det vill säga en kombination av bästa tillgängliga kunskap, dina önskemål och förutsättningar liksom en hög grad av professionalitet.
Vi har gjort stora satsningar för att höja den grundläggande kunskapsnivån. Syftet är att ge dig den bästa omsorgen och servicen.
Satsningen innebär att alla medarbetare ska gå en utbildning som ger dem verktyg och kunskap för att kunna ge dig den bästa omsorgen och servicen utifrån dina behov och förutsättningar. Utbildningen fokuserar bland annat på hur vi utgår från det friska hos dig och personcentrerat liksom rehabiliterande och motiverande.