Villa Joneberg

Permanenta platser, Äldreboende demens, Äldreboende omvårdnad
Simrishamn, Skåne
1 av 10 bilder

Om verksamheten

800 meter från havet, strax utanför Simrishamns centrum, ligger sedan 2014 det moderna äldreboendet Villa Joneberg (tidigare Joneberg Plaza). Här finns enheter med plats för personer med demenssjukdom samt omvårdnadsplatser för somatiskt sjuka. Boendet har en alldeles unik profil grundad i vårt geografiska läge: "Kultur och natur på Österlen".

Demensakademin

Villa Joneberg är sedan 2022 certifierat enligt Demensakademin, ett koncept för personcentrerad vård och omsorg vid demenssjukdom som bland annat innehåller utbildning och vägledning för medarbetare samt stöd till närstående.

Platser

Är du intresserad av att bo på Villa Joneberg? Praktisk information om hur du söker plats på äldreboenden hittar du här på Vardaga.se.

Vill du veta mer om hur det är att bo hos oss?

Läs mer om vår äldreomsorg och vårt koncept Den goda dagen.

Om boendet

Boendet är byggt i tre våningar med totalt 54 lägenheter, många av dem med havsutsikt. Vi har dessutom en härlig terrass, en trivsam trädgård och ett gemytligt öppet utrymme som är en mötesplatser för aktivitet och social samvaro. Varje avdelning har ett gemensamt kök och trivsamma utrymmen för samvaro och måltider.

Din egen lägenhet är utrustad med trinettkök med kylskåp samt garderob. Badrummet är handikappanpassat med dusch. Trygghetslarm och rörelselarm finns. Lägenheten har en höj- och sänkbar säng, i övrigt möblerar du med dina egna möbler och saker.

I det gemytliga området Joneberg finns även nybyggda lägenheter och villor. Området är tryggt och attraktivt för både unga och äldre med närhet till Simrishamns centrum, naturen och Österlens lokala kulturliv.

Aktiviteter

Aktiviteter är en viktig del av din omvårdnad. Du erbjuds aktiviteter både individuellt och i mindre grupper, där alla ska kunna hitta något särskilt roligt eller stimulerande. De olika gemensamma aktiviteterna presenteras varje vecka i ett aktivitetsschema på avdelningarna. Du väljer själv vilka du vill delta i, utifrån intresse och vad du orkar.

Vissa av aktiviteterna utgår från vår Österlenska profil så som knydegille, äppelmarknad med Jonebergs egen äppeltavla, vernissager och utställningar av lokala konstnärer. Andra aktiviteter kan vara är promenader, kulturaftnar, trädgårdsevenemang, plantering, jazzcafé och gymnastik. Vi lägger stor vikt vid högtidsfiranden såsom påsk, valborg, midsommar, Mårten gås och jul.

Varje vecka erbjuds du en timme fria aktiviteter tillsammans med din kontaktman på tu man hand, då du själv styr innehållet. Kanske vill du komma iväg och handla i någon butik, få massage eller bara sitta i lugn och ro och prata en stund.

Närstående och anhöriga

Din familj och dina vänner är naturligtvis alltid välkomna att hälsa på dig. Dina nära är också välkomna att delta vid våra närståendeträffar. Här diskuterar vi saker som kost, omvårdnad, aktiviteter och boendemiljö. Dina nära får information om vad som händer på boendet och kan ställa frågor. Vi tar också gärna emot synpunkter, önskemål och förslag. Tider för närståendeträffarna lämnas ut i god tid.

Mat och dryck

På Villa Joneberg vill vi att måltiderna ska tillhöra en av dagens höjdpunkter. Vi strävar efter att ordna måltiderna tillsammans, personal och boende, för att ta fasta på gemenskapen och måltidernas sociala sammanhang. Vill du så kan du även äta i din egen lägenhet. Vi tar till oss dina synpunkter gällande maten och måltidsmiljön. Hos oss har du möjlighet att påverka.

Måltiderna serveras i en trevlig och stillsam miljö och till maten kan du få välja mellan mineralvatten och bordsvatten, lättöl, måltidsdryck eller mjölk. Vi hjälper till att servera vin och liknande om du önskar. Till lunch serveras efterrätt och vid högtider finns de rätter som traditionen bjuder. Det är vanligt att medarbetare bakar till fikastunden.

Du får gärna delta i de flesta moment under matlagningen, såsom att duka eller röra i en sås. Vi vill att våra boende ska känna att det är en hemlik och igenkännande miljö, med dofter och skramlet från kastruller i köket som stimulerar aptiten.

Vård och omsorg

Vardagas mål är att erbjuda bästa möjliga vård och omsorg för dig som bor hos oss. Genom vårt helhetskoncept för äldreomsorg, Den goda dagen, ger vi våra boende en individanpassad omsorg som bygger på omtanke, integritet och valfrihet. Vi utgår från var och ens behov, ser till det friska och stärker den boendes identitet och självständighet. De små detaljerna är viktiga för att varje dag ska bli en riktigt god dag. Du som bor hos oss är gammal nog att bestämma själv och boendet är i första hand ditt hem, inte vår arbetsplats.

Personal

Här finns omvårdnadspersonal på plats dygnet runt, utanför din dörr, för din trygghet. Alla talar svenska och vi har dessutom medarbetare med ursprung i olika länder och som talar flera olika språk. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, t ex undersköterska, sjuksköterska. Rehabiliteringspersonal finns att tillgå. Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar inom bland annat demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.

Sjuksköterska finns på plats dagtid under vardagar. Läkare finns på plats en gång i veckan. Övrig tid finns alltid jourläkare och joursjuksköterska tillgänglig. Vi har även en kultursamordnare som arbetar 50 procent.

När du flyttar in hos oss får du också en egen kontaktman bland medarbetarna. Kontaktmannen ansvarar för att dina behov och önskemål framkommer i den individuella omvårdnadsplan som upprättas mellan dig och oss medarbetare.

Ansvarig på boendet är vår verksamhetschef. Avdelningsansvariga är våra gruppchefer, som är nära verksamheten. Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Vårdföretagarna och fackförbunden Vision och Kommunal.

Kvalitet

Vardaga har ett uppdrag att vara en kvalitetsaktör. Genom att hela tiden utveckla och förbättra oss skapar vi förutsättningar för att erbjuda bästa möjliga insatser. Vårt arbete utgår från evidensbaserad praktik, det vill säga en kombination av bästa tillgängliga kunskap, dina önskemål och förutsättningar liksom en hög grad av professionalitet.

Vi har gjort stora satsningar för att höja den grundläggande kunskapsnivån. Syftet är att ge dig den bästa omsorgen och servicen.

Satsningen innebär att alla medarbetare ska gå en utbildning som ger dem verktyg och kunskap för att kunna ge dig den bästa omsorgen och servicen utifrån dina behov och förutsättningar. Utbildningen fokuserar bland annat på hur vi utgår från det friska hos dig och personcentrerat liksom rehabiliterande och motiverande.

Visa hela beskrivningen

Det här händer på Villa Joneberg