Om verksamheten
I kvarteret Cykelstyret i villaområdet Bråstorp 2,5 km norr om Motalas centrala delar ligger demensboendet Skogsgården.
VPP-Demens
I västra Östergötland finns ett samverkansarbete mellan kommunerna, primärvården och närsjukvården i Västra Östergötland. Samarbetet kallas VPP Demens - Vårdprocessprogrammet för demens. Syftet är att ta fram gemensamma riktlinjer för utredning, vård och behandling inom demensområdet. VPP Demens delar ut diplom till de vårdboendena som uppnått målen för certifiering.
För att bli certifierade med Guld har Skogsgården uppnått 14 kriterier utifrån nationella riktlinjer för demens. Dessa handlar om utbildning av personal, personcentrerad vård och att arbeta med kvalitetsregister.
Platser
Är du intresserad av att bo på Skogsgården? Praktisk information om hur du söker plats på äldreboenden hittar du här på Vardaga.se.
Vill du veta mer om hur det är att bo hos oss?
Läs mer om vår äldreomsorg och vårt koncept Den goda dagen.
Om boendet
Boendet har 28 lägenheter och är byggt i två plan. Skogsgården är byggt 1993 och den fysiska miljön är fin med stora ytor och bra lägenheter. Varje plan är uppdelat på två sidor med vardera sju lägenheter. Till varje sida finns allmänna utrymmen - vardagsrum och kök. Lokalerna är direkt anpassade till demensvård. Här bor äldre med demenssjukdom i ett trevligt område med närhet till köpcentrum såväl som barnskratt och lek bland annat tack vare Bråstorpsskolan.
Det är knappt 500 meter till affärer, caféer, uttagsautomater och annan service. Närmaste busshållplats ligger 250 meter från boendet.
Aktiviteter
Vår ambition är att skapa en familjär känsla på Skogsgården. De äldre inbjuds att delta i vardagliga sysslor som de tidigare utfört eller har intresse av nu och kan klara av, t.ex. hjälpa till att tillreda måltider, vara delaktig i tvättbestyr, torka av bord, vattna blommor, assistera vid trädgårdsarbete, o.s.v.
De äldre erbjuds daglig fysisk, psykisk, social, kulturell och andlig stimulans efter var och ens förutsättningar och behov. Vi tar tillvara de äldres förmåga och vilja till aktivitet. För att uppnå detta arbetar vi enligt ett aktivitetskoncept. Vår ambition är att stimulera de äldre att leva ett liv rikt på aktivitet, samvaro och glädje.
Varje vecka erbjuds du en timme fria aktiviteter tillsammans med din kontaktperson på tu man hand, då du själv styr innehållet. Kanske vill du komma iväg och handla i någon butik, få massage eller bara sitta i lugn och ro och prata en stund.
Närstående och anhöriga
Din familj och dina vänner är naturligtvis alltid välkomna att hälsa på dig. Dina nära är också välkomna att delta vid våra närståendeträffar. Här diskuterar vi saker som kost, omvårdnad, aktiviteter och boendemiljö. Dina nära får information om vad som händer på boendet och kan ställa frågor. Vi tar också gärna emot synpunkter, önskemål och förslag. Tider för närståendeträffarna lämnas ut i god tid.
Mat och dryck
Mat är en av livets höjdpunkter. I Vardaga är det viktigt att våra boende får äta i en lugn och trevlig miljö. För äldre är det extra viktigt att maten håller hög kvalitet, att den är näringstät, vällagad och smakrik för att ge den näring som behövs. Vi serverar frukost, lunch, middag, mellanmål och nattmål om så önskas. Vid behov erbjuder vi alternativa rätter till lunch och middag. Som avslutning på lunchen serverar vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider dukar vi extra fint och erbjuder en trerätters meny med ett glas vin eller öl. Kaffe och frukt finns när du vill ha. Maten tillreds på avdelningarna och vi bakar ofta.
Vård och omsorg
Vardagas mål är att erbjuda bästa möjliga vård och omsorg för dig som bor hos oss. Genom vårt helhetskoncept för äldreomsorg, Den goda dagen, ger vi våra boende en individanpassad omsorg som bygger på omtanke, integritet och valfrihet. Vi utgår från var och ens behov, ser till det friska och stärker den boendes identitet och självständighet. De små detaljerna är viktiga för att varje dag ska bli en riktigt god dag. Du som bor hos oss är gammal nog att bestämma själv och boendet är i första hand ditt hem, inte vår arbetsplats.
För att de äldre på Skogsgården ska ges möjlighet att leva som de önskar arbetar vi personcentrerat, d.v.s. att vi ser till den enskilde, dennes behov, förmågor, mål och intressen. Information vi skaffar oss genom bl.a. levnadsberättelse och genomförandeplan.
För verksamheten finns omvårdnadsansvarig sjuksköterska samt tillgång till arbetsterapeut/fysioterapeut (sjukgymnast). Dessa professioner ansvarar för sjukvårds- och rehabiliteringsinsatser efter de boendes behov.
Personal
Här finns omvårdnadspersonal på plats dygnet runt, utanför din dörr, för din trygghet. Alla talar svenska och vi har dessutom medarbetare med ursprung i olika länder och som talar flera olika språk. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, t ex undersköterska, sjuksköterska. Rehabiliteringspersonal finns att tillgå. Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar inom bland annat demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.
Varje äldre på Skogsgården har en kontaktperson och vice kontaktperson som bistår denne med stöd och hjälp för att den enskilde ska kunna leva på det vis som denne angett i sin genomförandeplan. Det är i första hand kontaktpersonen som bistår med stöd och hjälp till "sin" boende i enlighet med den äldres önskemål. Kontaktpersonen är det viktigaste inslaget för att ge trygghet avseende kontinuitet för de äldre. Varje vecka har varje äldre minst en timmes egentid tillsammans med sin kontaktperson att tillbringa på det vis denne önskar.
Kvalitet
Vardaga har ett uppdrag att vara en kvalitetsaktör. Genom att hela tiden utveckla och förbättra oss skapar vi förutsättningar för att erbjuda bästa möjliga insatser. Vårt arbete utgår från evidensbaserad praktik, det vill säga en kombination av bästa tillgängliga kunskap, dina önskemål och förutsättningar liksom en hög grad av professionalitet.
Vi har gjort stora satsningar för att höja den grundläggande kunskapsnivån. Syftet är att ge dig den bästa omsorgen och servicen.
Satsningen innebär att alla medarbetare ska gå en utbildning som ger dem verktyg och kunskap för att kunna ge dig den bästa omsorgen och servicen utifrån dina behov och förutsättningar. Utbildningen fokuserar bland annat på hur vi utgår från det friska hos dig och personcentrerat liksom rehabiliterande och motiverande.