Nyheter

Vattengympa och bastu mjukar upp och stimulerar boende på Nattsländan

Omsorgstagare från Nattsländan badar i inomhuspool

Bad och vattengympa har positiva effekter på leder och muskler för människor i alla åldrar. På Vardaga Nattsländan i Bunkeflostrand i Malmö åker de boende till badhuset i Västra Ingelstad varje vecka under höst, vinter och vår. En av många härliga aktiviteter som anordnas tillsammans med de boende.

Nattsländan är ett profilboende med avdelningar för olika behov. Här finns en två avdelningar för yngre och äldre personer med demenssjukdom, en avdelning för personer med förvärvad eller Huntingtons sjukdom och en avdelning för personer med psykisk funktionsnedsättning. Nattsländan är för övrigt det enda Huntingtonsboendet i hela Skåne.

˗ Vi har två bokade tider i badhuset varje vecka och turas om att åka dit med två avdelningar i taget. Vår fysioterapeut leder vattengympa och de som vill kan bada bastu. Vattnet och värmen har positiva effekter på muskler och leder, det är lättare att röra sig i vatten och det ger både träning och avslappning. Dessutom blir det en social aktivitet som skapar gemenskap och kontakter mellan boende från olika avdelningar och ett miljöombyte från vardagen på boendet, säger Lizette Möller, arbetsterapeut på Nattsländan.

Leklynne och fantasi

Lizette har också sett hur vattnet lockar fram leklynnet och fantasin hos de boende när de badar. De flesta boende klarar att följa med på badhusbesöken, utom de som har långt framskriden sjukdom och inte längre orkar. Men det finns gott om andra aktiviteter att välja bland på Nattsländan.

˗ Många av våra boende är musikintresserade. Vi har bland annat ett samarbete med studenter från Malmö Musikhögskola som kommer hit och musicerar för oss, samt med Svenska kyrkan i Bunkeflo. Djurbesök är också omtyckt, en vårdhund kommer hit och förra julen kom en ponny med julklappar i en säck. Vi erbjuder två dagliga aktiviteter, det kan vara allt från gymnastik till bakning och pyssel. På sommaren kan vi ta en tur till havet, berättar Lizette Möller.

˗ Vi är gärna utomhus och vi promenerar mycket. På våren planterar vi i vår trädgård och de boende får uppleva hela processen med att plantera, vattna, skörda och äta örter, bär och frukt. Vi har ett nytt orangeri som vi ska inreda till våren.

Vardagliga sysslor som att hjälpa till med dukning, disk eller matlagning är också viktiga aktiviteter, som gör att de boende känner sig behövda och att de klarar vardagen.

Viktiga rehabteam

Alla Vardagaboenden i Skåne har egna rehabteam med arbetsterapeut och fysioterapeut, som bland annat kan prova ut hjälpmedel, anordna träning och andra fysiska aktiviteter utifrån individuella och gemensamma behov.

˗ Vi behövs verkligen och är inte minst ett viktigt stöd för den övriga personalen på boendena, avslutar Lizette Möller.

Här kan du läsa mer om Nattsländan