Nyheter

Varje boende i fokus på nya Villa Maria

Fika på Villa botvid

Tidigt i höstas öppnade Villa Maria – ett nybyggt äldreboende i Mariastaden i Helsingborg. Här njuter de boende av god mat, omsorg och gemenskap. Och får dessutom besök av förskolebarn och vårdhunden Lykka.

 

Daniel Rydén
Bild på Daniel Rydén

– Det allra viktigaste är att vi sätter varje boende i centrum. Alla ska bli sedda, lyssnade på och själva bestämma hur de vill ha det, säger Daniel Rydén (bilden), verksamhetschef på Villa Maria.

– Det kan handla om en så enkel sak som måltiderna. Vill man ha sin mat serverad tidigt eller sent, eller på något speciellt sätt, ja, då ordnar vi självklart det.

Stolt över den goda maten

Måltiderna på Villa Maria lagar medarbetarna på plats i avdelningsköken. Menyerna är komponerade av Vardagas egen köksmästare för att passa äldres behov. Ofta blir det husmanskost och de boende är hjärtligt välkomna att hjälpa till i köket. Självklart firas högtider, exempelvis Mårten gås.

– Vi är fantastiskt stolta över vår goda mat. Härom veckan hade vi ett tiotal anhöriga som matgäster.

Granne med förskola

Vägg i vägg med Villa Maria ligger förskolan Tussi. I små grupper har barnen och deras pedagoger börjat komma på besök på äldreboendet.

– Vi har pysslat, fikat och umgåtts. Inom kort blir det gemensamt pepparkaksbak och på Lucia ska barnen lussa för oss, berättar Daniel Rydén.

En annan uppskattad gäst på Villa Maria är vårdhunden Lykka. Det är en svart cokerpoo som jobbar på boendet tillsammans med sin hundförare.

Cykelturer med Röda korset

På torsdagar kommer Röda korset till Villa Maria med sin cykeltaxi. Den har en soffa framtill där två personer kan sitta bekvämt och njuta av åkturen, exempelvis runt Helsingborgs stadskärna eller till det område där man tidigare har bott.

– Det är populärt bland våra boende. Och så har vi ju utflyktsbussen för lite längre turer. Just nu håller vi tillsammans på att fundera över vart vi
ska åka.

På bästa läge

Villa Maria ligger i Mariastaden, en nybyggd och levande stadsdel strax norr om centrala Helsingborg. En dryg kilometer bort finns populära
Pålsjöskog som passar perfekt för utflykter och promenader. I närheten av boendet finns bussar och Mariastadens tågstation.

Boendet är inrett i ombonad, nordisk stil och speciellt anpassat för åldrande ögon och sinnen. Till exempel har varje våningsplan och dess inredning olika färger.

– Det är ett sätt att underlätta för personer med demenssjukdom att hitta sin lägenhet och öka känslan av kontroll, förklarar Daniel Rydén.