Nyheter

Vårdhundarna på Villa Soldalen – och 6 skäl till djur i äldreomsorgen

Forskning har länge visat att djur kan vara en källa till glädje, bättre hälsa och ökad livskvalitet. Därför är djur i omsorgen självklart för Vardagas verksamheter – inte minst på nyöppnade Villa Soldalen.

Den 4 oktober är det internationella djurens dag. Inom Vardagas koncept Den goda dagen ingår djur i omsorgen sedan 2010. Forskning har länge har visat att djur kan främja både fysiskt och emotionellt välbefinnande, öka social interaktion och minska stress och ensamhet – därför blir skälen självklara.

Förutom vårdhundar, akvariefiskar och höns i trädgårdarna anordnas även dagsbesök av andra djur i verksamheterna. Kaniner, hästar, åsnor och alpackor är bara några exempel. På en del av Vardagas boenden kan man också ta med sig sitt eget sällskapsdjur när man flyttar in.

Vårdhundarna Hjördis och Henny på Villa Soldalen

Vardagas nyöppnade äldreboende Villa Soldalen i Halmstad är ett positivt exempel. Här arbetar Annika som undersköterska och hundförare med sina två diplomerade vårdhundar, Hjördis och Henny. Två till tre dagar i veckan är de på plats och sprider glädje och välmående bland de boende.

˗ Jag älskar mitt jobb och brinner verkligen för det här! Skratten och kärleken som blir bidrar till en meningsfull vardag för boende, berättar Annika.

Förutom att finnas till som sällskap, så skapar Annika och hundarna också engagerande gruppaktiviteter. “Gympa med Hjördis” är en favorit, där deltagarna sitter i ring och samarbetar för att träna styrka och rörlighet.

˗ Vi brukar bland annat kasta bollar, hålla upp rockringar som Hjördis hoppar igenom, lyfta på benen så att Hjördis försiktigt kan krypa under och putta på en pilatesboll som Hjördis puttar tillbaka.

Minnesträning är också en del i arbetet.

˗ Vi har en uppskattad övning där deltagarna använder en hundleksak med flera våningar för att gömma godis. Hundarna hjälper dem sedan att hitta godiset, samtidigt som de boende utmanas i att komma ihåg var de gömde det.

En annan aktivitet Yatzy, med en större variant av tärningar. Deltagarna staplar tärningarna i ett torn, hundarna puttar på tornet och deltagarna räknar sedan ihop hur många poäng hundarna fick. Minst sagt en gladare form av Yatzy.

Bryter isolering och främjar socialisering

Det är inte ovanligt att äldre personer kan känna social ångest och orkeslöshet – men med Hjördis och Henny i verksamheten bryts isoleringen.

˗ Hundarna lockar verkligen till sig de boende och gör det lättare för dem att tacka ja till att delta i en aktivitet, gå ut på en promenad eller socialisera och samtala med andra boende, berättar Annika.

Klappandet och kelandet leder också till att gamla minnen återupplevs.

˗ Plötsligt börjar någon berätta om sin hund från barndomen eller en rolig händelse från förr, som sedan ger ringar på vattnet till andra samtalsämnen. Det är så fint att se hur hundarna bidrar till sammanhang, motivation och mening.

För de som inte har möjlighet att delta i gruppaktiviteterna erbjuds också enskilda besök av hundarna i lägenheten. Då kan de boende koppla av på tu man hand med hundarna. Här är vårdhunden Henny en självklar stjärna, som älskar att vara nära, bli klappad och lägga huvudet i knät.

– Närheten och den fysiska beröringen främjar så mycket, berättar Annika. När man klappar ett djur bildas bland annat oxytocin i kroppen som ökar välbefinnandet, minskar stress och ångest, och sänker blodtrycket.

– Det är så lätt att känna sig omtyckt och uppskattad av både Hjördis och Henny, vilket alla våra boende förtjänar att känna, avslutar Annika.

6 skäl till djur i äldreomsorgen

  • Emotionellt stöd – Djur, som till exempel vårdhundar, kan erbjuda emotionellt stöd och välbefinnande. Interaktionen med djur kan minska känslor av ensamhet, men också depression.

  • Fysisk aktivitet – Att ta hand om djur kan uppmuntra till fysisk aktivitet. Som till exempel att gå promenader, leka eller träna.

  • Social interaktion – Djur kan främja socialt engagemang och minska isoleringen. Det skapas gemenskap, samtalsämnen och möjligheter att interagera med vårdpersonal och andra boende.

  • Stressreducering – Interaktion med djur kan höja oxytocinet, sänka stressnivåer och minska blodtrycket. Vilket är särskilt viktigt för äldre som kan vara utsatta för stress, ångest eller annan psykisk ohälsa.

  • Meningsfullhet – Att ta hand om djur kan ge en känsla av ansvar och syfte i vardagen, vilket kan förbättra både självkänsla och livskvalitet.

  • Närhet – Beröring och känslan av någon annans värme, hjärtslag och andetag kan främja hälsa och välmående. Det kan liknas vid en taktil behandling, som aktiverar beröringsreceptorerna i huden.

Mer om Annika:

Annika och hundarna arbetar inte bara inom Vardagas äldreomsorg. De arbetar också på BUP i Göteborg, på Lekterapin på Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg och på en skola i Kungälv. De har bland annat jobbat på BUP-Hisingens mottagning i Göteborg, BUP Akuten, Barncancerfonden som syskonstödjare och varit med ett projekt för hemmasittare.

Till Svea Hundteams Facebook

Läs mer om Villa Soldalen