Vardagas äldreboende är byggda och inredda utifrån dina behov

Hur tänker vi på Vardaga när vi inreder våra äldreboenden?

Ett äldreboende är ju först och främst ett hem. Det ska kännas varmt och välkomnande, att man ska vilja vara här. För att det ska kännas som ett hem, men också för att vara en stödjande miljö för de som behöver det, så har vi ett noga genomtänkt inredningskoncept.

I samband med åldrandet så förändras ju synen. Om man får en demenssjukdom så tolkar man omgivningen på andra sätt än när man är frisk eller i yngre åldrar. Därför är det viktigt att ge ledtrådar med hjälp av färger, mönster och former för att man ska kunna fortsätta vara så självständig som möjligt. Varje plan har olika färger. Här, som ni ser, är det blått. Det är också för att ge en ledtråd att jag är på rätt ställe.

De möbler vi har är både för att man ska kunna sitta tillsammans många eller om man vill sitta ensam men ändå vara med i de gemensamma ytorna. Så det finns flera olika möjligheter att vara med men ändå vara lite enskild.

Om vi tittar på köksdelen där de flesta vill äta sina måltider så har vi olika former och storlekar på borden. Ibland har vi kanske sex stycken som tycker om att äta tillsammans.

Ibland vill någon sitta ensam och äta med en annan boende. Det ska hela tiden vara flexibelt utifrån dem som bor hos oss. Det ska vara lätt att ändra.

För att det ska bli tydligt att hitta till sin lägenhet så är lägenhetsdörrarna i en annan färg än korridorerna. Där kan vi också ge andra personlinga ledtrådar för att hitta just till sin egen lägenhet.

T ex en hatt, slips eller scarf, eller vad det kan vara.

När vi då kommer in i lägenheten sen, så har vi varit noga med att lyfta fram med hjälp av kontraster, t ex handfat och toalettstol. Det är en avvikande färg på kaklet för att det ska bli lätt att se.

Trädgården ska ju både vinbjuda till aktivitet och rörelse men också stimulans, att man kan vara med där och påta i jorden. Följa årstidsväxlingarna förstås. Smaka på något man planterat.

Vill man inte gå ut i trädgården så har vi stora balkonger som man lätt kommer ut på varje plan.