Kunskapsdelning är en central del av Vardagas värdegrund, och demenssjukdom ett särskilt viktigt ämne. Kompetenshöjande utbildningar anordnas för medarbetare, närstående erbjuds träffar och föreläsningar – och i juni bjuds allmänheten in till ett kostnadsfritt webinar i ämnet.
Vardaga har sedan 10 år tillbaka arbetat med ett internt koncept kallat Demensakademin. Det innebär att alla medarbetare ska gå en 3-dagars utbildning om demenssjukdom, att verksamheternas boendemiljö och arbetssätt ska uppfylla vissa krav, och att närstående ska erbjudas träffar, utbildning och stöd. Målet med konceptet är att Vardaga ska kunna erbjuda bästa möjliga vård och omsorg, i alla led.
Alla boenden som genomför konceptet blir certifierade och diplomerade, och resultatet följs upp och analyseras årligen i Vardagas kvalitetsuppföljningar.
Ann Skogsholm – demensspecialist och föreläsare på Vardaga
På varje certifierat boende finns en person med demensansvar, som ansvarar för att kunskaperna dagligen hålls vid liv. Ann Skogsholm, undersköterska, är en av dem. Hon är också utbildad Silviasyster sedan 15 år tillbaka, en tvåårig specialistutbildning i demensvård för undersköterskor.
– Jag tycker att det är fantastiskt att utbilda mig för att få bättre förståelse för hur vi bör arbeta med personer med demenssjukdom! Och jag brinner för att dela det vidare, säger Ann.
Vanligtvis jobbar Ann på Vardaga Solbackens vård och omsorgsboende på Kungsholmen i Stockholm, men hon sprider också kunskap i andra Vardaga-verksamheter.
– Jag håller föreläsningar både för närstående och för personer som är intresserade av att flytta in på ett Vardaga-boende. Jag gör det här med glädje, varje dag, berättar Ann.
Vikten samverkan mellan medarbetare och närstående
Föreläsningarna innehåller information om de vanligaste demenssjukdomarna, hur hjärnans funktion förändras och hur sjukdomsförloppet ser ut, men också mycket tips och råd.
– Vi går igenom hur man kan bemöta personer med demenssjukdom på bästa sätt, om anpassning av boendemiljön, som exempelvis med kontrastfärger och dukning som underlättar, och tips och råd i olika vardagssituationer, berättar Ann.
Något som ligger Ann extra varmt om hjärtat är de närståendes roll, och hur viktigt hela teamets samverkan runt personen med demenssjukdom är.
– Demenssjukdom kallas ibland också för de närståendes sjukdom, av förklarliga skäl. Därför är det viktigt att de närstående alltid känner sig välkomna till oss personal, och att vi tar oss tid till att se och lyssna på dem, likväl som vi möter de som bor hos oss. Tillsammans kan vi samarbeta, och bidra med information och erfarenheter från respektive håll, vilket gynnar alla. Allra särskilt personen med demenssjukdom, säger Ann.
Kostnadsfritt webinar för allmänheten
Den 11 juni håller Ann Skogsholm, tillsammans med Vardagas verksamhetsutvecklare Anna-Karin Ehdwall, ett kostnadsfritt webinar om demenssjukdom. Syftet är att höja samhällets kunskap och att bryta stigman och tabun.
– I takt med en ökande befolkning, så ökar också antalet personer med demenssjukdom. Faktum är att demenssjukdom idag till och med klassas som en folksjukdom. Därför rekommenderar jag de flesta att delta, för alla känner oftast någon som är drabbad, säger Ann.
Webbinariet vänder sig till personer som är närstående eller på annat sätt är intresserade av att lära sig mer om demenssjukdom.
Ann Skogsholm, demensspecialist och föreläsare på Vardaga.
Webinar: Lär dig mer om demens
Titta på vårt kostnadsfria webinar om demenssjukdom i efterhand.