Nyheter

Vardaga satsar på språkutveckling i arbetet

Medarbetare ler mot kameran

Arbetsplatsen är den bästa miljön för språkutveckling, det är forskarna överens om. Förra året startade Vardaga en språkombudsutbildning, i samarbete med Kommunal, för att tillsammans jobba med språkutvecklande arbetsplatser – och vinsterna är många.

Dagens mångkulturella samhälle visas också i Vardagas verksamheter, främst i personalstyrkan. Berikande och utvecklande på många sätt, men också utmanande eftersom omsorgen ställer höga krav på kommunikation och relationer.

Ökad kvalitet och säkerhet

Med målet att kunna bedriva välfungerande verksamheter där både personal, boende och hemtjänstkunder har det bra – startade Ambea, Vardagas koncern, förra året en språkombudsutbildning. Utbildningen görs i samarbete med Kommunal, och ger medarbetarna kunskaper kring språkinlärning samt konkreta verktyg och metoder för att jobba med språkutveckling i verksamheten.

Vinsterna med ett språkutvecklande arbetssätt är många. Framförallt en bättre och öppnare boendemiljö och arbetsmiljö, med ökad kvalitet och säkerhet.

Språkombud på respektive verksamhet

Vid årsskiftet 2023/2024 blev den första gruppen av språkombud klara med sin utbildning. Nu, ett halvår senare, har närmare 40 medarbetare runt om i landet gått tillbaka till sina arbetsplatser med nya insikter och konkreta handlingsplaner för hur språkutvecklingen ska fungera i praktiken.

Jessika Lindqvist jobbar som aktivitetspedagog på Vardagas äldreboende Villa Hertig Knut i Halmstad, och kan numera också kalla sig språkombud.

– Jag har börjat hålla i övningar som lett till insikter och förståelse kring hur det kan vara att inte fullt ut behärska språket. Det har varit mycket skratt och humor inblandat och jag tror att det är en nyckel till att fler medarbetare öppnar upp sig och vågar be om hjälp, säger Jessika.

Tillsammans med sin chef jobbar hon nu med den handlingsplan som beskriver hur Vardaga Villa Hertig Knut ska fortsätta sitt arbete med att vara en språkutvecklande arbetsplats.

Samarbete med Kommunal

Samarbetet med Kommunal innebär att Vardaga utbildar språkombud enligt konceptet Vård och Omsorgscollage. I de Vardaga-verksamheter där språkombud utbildas och det finns förtroendevalda från Kommunal, så ska de involveras i arbetet med den språkutvecklande arbetsplatsen.

– Att behärska språket är direkt kopplat till arbetsmiljö och boendemiljö. Det handlar om inkludering och om att trivas och kunna växa på sin arbetsplats. Genom det här samarbetet skapas förutsättningar för en medveten och systematisk språkutveckling på Ambeas arbetsplatser, säger Ann Georgsson, förbundsombudsman på Kommunal.

Språkutveckling på arbetsplatsen – hur gör man?

Språket på jobbet har tagit fram fem nycklar:

  • Bygg grunden
  • Sätt tonen
  • Hitta nyckelpersoner
  • Tänk strategiskt
  • Bredda rekryteringen

Vinster av språkutvecklande arbetssätt

  • Förbättad arbetsmiljö och boendemiljö
  • Ökad kvalité och säkerhet
  • Bättre dokumentation
  • Tydligare kommunikation
  • Öppnare klimat