Nyheter

Trygghet för yngre med demenssjukdom på Nattsländan i Malmö

Fyra personer promenerar med ryggen mot kameran

Bengt drabbades av alkoholrelaterad demens när han var 57 år. Sedan nio år tillbaka bor han på Vardaga Nattsländan i Malmö, ett profilboende för bland annat yngre personer med demenssjukdom.

˗ Bengt bodde och arbetade i Spanien i många år. De sista åren gick det utför, han drack mer och åt dåligt. Men eftersom vi bodde i Sverige, märkte vi inte hur illa det var förrän han plötsligt var försvunnen en dag och ingen fick tag i honom. Till slut hittades han och fördes till sjukhus, berättar Svens storasyster Elisabet.

Efter vård i Spanien, kom Bengt hem till Sverige och fick behandling på alkoholkliniken i Malmö, följt av placering på ett boende utanför Hässleholm.

­ ˗ Det var fint, med ett eget litet hus och han trivdes där. Men vi tyckte det blev för långt att åka och besöka honom. Så han fick en plats på Nattsländan i Bunkeflostrand i Malmö och har nu bott där i nio år. Han mår bra, är fysiskt pigg och demenssjukdomen har inte försämrats nämnvärt under de åren, säger Elisabet, som brukar besöka sin bror en gång i veckan.

Närminnet sviktar

Bengts demens yttrar sig främst i att närminnet sviktar. Han känner igen sin syster och medarbetarna på boendet och kan ta hand om sig själv med dagliga göromål, men behöver påminnas om vad han ska göra.

˗ Bengt anser själv att han är frisk och att det är de andra på boendet som är sjuka, med sina rullstolar och rullatorer. Han är oftast på gott humör, tycker om att promenera och har en ledsagare som följer med honom ut en gång i veckan. Det är väldigt bra, han är som en kompis för Bengt. Annars har vännerna förvunnit, de kommer aldrig på besök. Det är trist, tycker Elisabet.

Förutom med promenader håller sig Bengt i fysisk form med simning varannan vecka. Personal följer med honom till badhuset för en simtur.

Elisabet tycker sig märka att Bengt trivs ganska bra på Nattsländan. ­ ˗ Fast ibland säger han att han vill flytta. Hans rum är lite i minsta laget och i början tyckte vi att boendet var slitet och deppigt. Men nu har det renoverats, målats om och trasiga persienner bytts ut, så det ser mycket bättre ut. Nu är det bara golven som behöver bytas

Bra kontakt med personalen

Medarbetarna på Nattsländan får beröm av Elisabet.

­ ˗ Vi fick bra kontakt med personalen redan från början, de svarar när vi ringer, eller ringer upp om de inte kan svara med en gång. De gör verkligen så gott de kan. Det är trevligt att de lägger ut bilder på Instagram från olika aktiviteter, så att vi anhöriga kan följa med i vad som händer. Jag kan till exempel se när min bror har gått promenader, varit och badat, spelat bingo mm. Vi anhöriga har givetvis gett tillåtelse till detta. 

˗ Maten är också bra, Bengt tycker att den är jättegod och medarbetarna säger att han alltid är punktlig till alla måltider, inklusive fikastunderna. Vad som också är bra med Nattsländan är att de boende får hjälpa till med sådant som de klarar av att göra. 

Elisabet känner sig trygg med att hennes bror bor på Nattsländan.

personer på promenad ryggen mot kameran