Nyheter

Ska man hålla med om allt en person med demenssjukdom säger?

Porträtt av Liselotte Björk

Som närstående till en person med demenssjukdom kan det vara svårt att veta hur man ska förhålla sig i olika situationer. Nedan ger Liselotte Björk, demensvårdsutvecklare på Vardaga, tips om råd kring några vanliga frågor.

Ska man hålla med om allt en person med demenssjukdom säger, även om det inte stämmer?

Porträtt av Liselotte BjörkLiselotte Björk, demensvårdutvecklare på Vardaga (bilden): – Erfarenheten säger att man ska vara försiktig med att tillrättavisa och argumentera med en person med demenssjukdom, det skapar ofta bara oro och stress hos den som är sjuk. Men man behöver heller inte hålla med om sådant som är felaktigt. Försök istället att sätta dig in i vilken känsla din närstående vill förmedla. Säger hon till exempel att hon ska gå hem till mamma (som inte längre finns i livet), försök att fundera: Kan det vara så att din närstående känner sig otrygg, är trött – eller kanske bara behöver gå hem för att gå på toaletten?

– Bekräfta att du ser att din närstående vill till mamma. När du tror du förstår känslan, försök att prata OM det personen säger till dig. Prata om mamma, vad de brukade göra tillsammans. Det kan bli en inledning på ett samtal där du efter en stund kan hjälpa personen att hitta fokus på något annat.

Min närstående med demenssjukdom har blivit så förändrad i humöret, pratar grovt och visar sidor vi aldrig sett förut. Varför blir det så?

Liselotte Björk, demensvårdutvecklare på Vardaga: – Dessa förändringar beror på att demenssjukdomen påverkat hjärnan, till exempel så att impulskontrollen blivit sämre eller att din närstående fått problem att hitta de rätta orden – och tar till de kraftuttryck som först dyker upp. Det kan förstås vara jättejobbigt, men kom ihåg att din närstående inte blivit elak. Se det som att sjukdomen talar – inte hans eller hennes verkliga personlighet.

Förut var min närstående aktiv, träffade gärna vänner och motionerade, men nu blir svaret nej, vilken aktivitet jag än föreslår. Hur ska jag göra?

Liselotte Björk, demensvårdutvecklare på Vardaga: – I viss mån får du kanske acceptera och respektera att din närstående inte har samma ork som tidigare. Demenssjukdom gör att man får svårare med intryck – man blir snabbt ”hjärntrött”. Men ge inte upp alla aktiviteter. Kanske går det bättre om aktiviteterna genomförs under kortare tid och/eller med färre deltagare. Fundera också på om din närstående kan ha svårt att förstå vad som ska hända så det är därför han/hon säger nej. Bilder på aktiviteten eller på platsen dit ni ska åka kan vara till hjälp.

– Ofta handlar det också om att gripa tillfällena i flykten. När din närstående reser sig upp, ta honom eller henne i armen och fråga om ni ska påbörja en aktivitet – det brukar gå lättare än när personen är stillasittande eller håller på med något.

– Och försök att tänka ut vad som skänker just din närstående glädje. Du kanske tycker att ni ska gå på promenad. Kanske är det bättre att föreslå att ni ska gå till kiosken och köpa en chokladbit, då finns det en anledning att ta den där promenaden!