Flera museum runt om i Sverige har särskilda visningar för personer med demenssjukdom. Samtal, reflektion och kreativitet skapar lust och glädje.
”Möten med minnen” är ett projekt där flera museer i Sverige har specialanpassade program för personer med demenssjukdom. Vardaga Sofiagården har varit på flera besök på Moderna museet i Stockholm.
– Det är en jättefin stund. En konstpedagog väljer ut tre till fyra konstverk från en aktuell utställning och vi får uppleva och prata om vad konstverken väcker för känslor och associationer, berättar Lisa Fahlén, aktivitetsansvarig på Vardaga Sofiagården. Vi diskuterar hur och var konstverket har uppstått och om konstnärens historia. Ibland väcker det egna minnen.
Estetiska uttryck väcker fantasin, inte bara konst utan t ex musik också.
– När vi tillsammans betraktar ett konstverk, ges alla utrymme att reflektera kring sin upplevelse oavsett om en tycker att konstverket är tilltalande eller inte. Det blir en metod att sätta ord på känslor. Det finns inte alltid så mycket utrymme för äldre att reflektera.
2015 deltog medverkande museer i workshops och utbildningsföreläsningar. Utgångspunkten var att positiva upplevelser på museum kan bidra till att öka livskvaliteten för personer med demenssjukdom och även deras anhöriga.
– Efter visningarna har vi haft uppföljning i målarverkstaden där vi målar och är kreativa själva. Där kan man antingen följa de instruktioner man får eller måla precis som man vill, säger Lisa Fahlén.
Vardaga Sofiagården ligger på Södermalm i Stockholm och där finns ett femtontal museer som är med i projektet, men det finns flera museum runt om i landet som också ingår i ”Möten med minnen”.