Nyheter

Så undviker du som äldre vätskebrist och värmeslag i sommar

Drycker

Äldre personer och personer med demenssjukdom påverkas extra mycket av värme. Här listar vi våra tips och råd inför varma sommardagar.

Vätskebrist och värmeslag är stora risker i högre temperaturer under sommarhalvåret. Att dricka tillräckligt och att hålla sig sval är viktigt ur flera aspekter. Bland annat för att kroppen ska kunna upprätthålla vätskebalansen, reglera kroppstemperaturen, stödja matsmältningen och transportera och absorbera olika näringsämnen.

På Vardagas verksamheter jobbar vi ständigt efter kvalitetssäkrade riktlinjer och informerar regelbundet om myndigheternas rekommendationer kring åtgärder i värme. Varje år görs dessutom riskbedömningar på varje verksamhet, utifrån respektive lokal.

Tips och råd – så hanterar du värmen

Viktigt: Var uppmärksam på nytillkommen yrsel, huvudvärk, onormal trötthet, muntorrhet, minskad urinmängd, förstoppning, lågt blodtryck och förhöjd kroppstemperatur.

1. Kom ihåg att dricka mycket

Rekommendationen är att dricka mycket, varje dag, oavsett värme. Det kan vara klokt att ha en kanna med dryck i kylen för att ha koll på att du får i dig tillräckligt. På Vardagas verksamheter finns alltid flera stationer med kall dryck framställda, samt rutiner för att regelbundet hjälpa personer som själva inte kan förse sig med kall dryck. 

Om det känns jobbigt att dricka vatten kan det vara tacksamt att smaksätta vattnet. Du kan variera smaksättningen med saft, fruktjuice eller skivor av frukt och grönsaker. Citron, apelsin, gurka och jordgubbar är populära smaksättningar. Det går också att tillsätta färska kryddblad som basilika, mynta eller rosmarin.

Andra alternativ kan vara att byta ut kranvattnet mot kolsyrat vatten, fylla glaset med isbitar eller att äta isglass.

Har du sämre aptit och behöver få i dig mer energi än vanligt är det klokt att dricka mer energirik dryck än vatten. Till exempel juice, mjölk eller annan växtbaserad dryck. 

Tips: Vänta inte på att du blir törstig! En bra förhållningsregel är att dricka minst ett glas mellan alla måltider.

2. Ät måltider med mycket vätska

Soppa, yoghurt, smoothies och måltidsdrycker är bra måltider att äta i värme, för att samtidigt få i sig vätska. Även vattenrika frukter, bär och grönsaker som melon, jordgubbar, apelsin, nektarin, tomat och gurka. 

Det är lätt att glömma bort att mycket av vår mat också innehåller vätska. Alltifrån kokt potatis, pasta och ris till lax, torsk, köttbullar och korv är tacksamma maträtter med mycket vätska. Lätt saltad mat kan också vara bra för att ersätta det salt du förlorar när du svettas. Saltade chips, nötter eller oliver är därför också bra tilltugg i värmen.

Tips: Glass och fryst frukt kan kännas svalkande mellan måltiderna! Exempel på frukt som är god att frysa är melonbitar och vindruvor.

3. Håll kroppen sval

Att klä dig i svala och löst sittande kläder är klokt. Tacksamma materialval är bomull och linne. Svala duschar eller kalla hand- och fotbad kan också vara effektivt.

Tips: Är det extra varmt kan du lägga en fuktig handduk runt nacken.

4. Ordna en sval miljö

Se över och anpassa hemmet för att hålla det svalt, eller be någon om hjälp. Använd gardiner, persienner eller markiser för att undvika att solen skiner direkt in i hemmet, och vädra under kvällen eller natten när det är svalare ute. Vid varmare dagar är det klokt att vistas i det svalaste rummet. 
 
Tips: Försök att ha en fläkt redo för extra varma dagar! På Vardagas verksamheter rekommenderar vi fläktar i de boendes egna lägenheter, men inte i de allmänna ytorna då det kan öka risken för smittspridning.

Drycker

Recept på Vardagas blåbärsmilkshake

Serveringsportion: 1 ½ dl milkshake
Näringsinnehåll: 231 kcal, prot. 4 g, fett 16 g, kolh. 19 g

Ingredienser:

  • 250 g glass 
  • 2 dl mjölk 
  • 80 g blåbärspuré 
  • Förslag på toppning: Vispad grädde och blåbär 

Gör så här:

  • Mixa glass, mjölk och blåbärspuré i en mixer, matberedare eller med en stavmixer. 
  • Häll upp i glas och toppa med valfri toppning. Förslagsvis vispad grädde och färska blåbär.