Nyheter

Så undviker du som äldre vätskebrist och värmeslag i sommar

Kannor med dricka i olika färger

Äldre personer och personer med demenssjukdom påverkas extra mycket av värme. Här listar vi våra tips och råd inför varma sommardagar.

Vätskebrist och värmeslag är stora risker i högre temperaturer under sommarhalvåret. Att dricka tillräckligt och att hålla sig sval är viktigt ur flera aspekter. Bland annat för att kroppen ska kunna upprätthålla vätskebalansen, reglera kroppstemperaturen, stödja matsmältningen och transportera och absorbera olika näringsämnen.

Vardagas verksamheter jobbar ständigt efter kvalitetssäkrade riktlinjer och informerar regelbundet om myndigheternas rekommendationer kring åtgärder i värme. Varje år görs riskbedömningar på varje verksamhet, utifrån respektive lokal.

På verksamheterna finns flera stationer med kall dryck framställda, samt rutiner för att regelbundet hjälpa personer som själva inte kan förse sig med kall dryck. 

Tips och råd inför varma dagar

Viktigt: Var uppmärksam på nytillkommen yrsel, huvudvärk, onormal trötthet, muntorrhet, minskad urinmängd, förstoppning, lågt blodtryck och förhöjd kroppstemperatur.

1. Drick mycket

Rekommendationen är att dricka mycket, oavsett värme. Ställ en kanna med dryck i kylen för att ha koll på att du får i dig tillräckligt varje dag. Vänta inte på att du blir törstig. En bra förhållningsregel är att dricka minst ett glas mellan alla måltider.

Känns det jobbigt att dricka vatten? Prova att smaksätta vattnet. Variera smaksättningen med saft, fruktjuice eller skivor av frukt och grönsaker. Det finns flera goda exempel: citron, apelsin, gurka, jordgubbar, basilika eller mynta.

Andra alternativ kan vara att byta ut kranvattnet mot kolsyrat vatten, att addera isbitar eller att äta isglass.

Har du sämre aptit och behöver få i dig mer energi än vanligt är det klokt att dricka mer energirik dryck. Till exempel juice, mjölk eller annan växtbaserad dryck. 

2. Ät måltider med mycket vätska

Soppa, yoghurt, smoothies och måltidsdrycker är bra måltider att äta i värme – för att samtidigt få i sig vätska. Även vattenrika frukter, bär och grönsaker som till exempel melon, jordgubbar, apelsin, nektarin, tomat och gurka.

Det är lätt att glömma bort att mycket av vår tillagade mat också innehåller vätska. Kokt potatis, pasta, ris, lax, torsk, köttbullar och korv är några exempel.

Lätt saltad mat kan också vara bra för att ersätta det salt du förlorar när du svettas. Saltade chips, nötter eller oliver är därför också bra tilltugg i värmen.

Tips: Glass och fryst frukt kan kännas svalkande mellan måltiderna! Exempel på frukt som är god att frysa är melonbitar och vindruvor.

3. Ordna en sval miljö och håll kroppen sval

Se över och anpassa hemmet för att hålla det svalt, eller be någon om hjälp. Använd gardiner, persienner eller markiser för att undvika att solen skiner direkt in i hemmet, och vädra under kvällen eller natten när det är svalare ute. Vid varmare dagar är det klokt att vistas i det svalaste rummet. 

Håll också kroppen sval med svala och löst sittande kläder. Tacksamma materialval är bomull och linne. Svala duschar eller kalla hand- och fotbad kan också vara effektivt. Är det extra varmt kan du lägga en fuktig handduk runt nacken.
 
Tips: Försök att ha en fläkt redo för extra varma dagar!

Drycker