Så kan du förebygga demens – 7 råd

Många tror att det är en myt att vi kan motverka demenssjukdom – men det är det inte. Faktum är att 1 av 3 demenssjukdomar kan förebyggas med hjälp av en god livsstil. Här listar vi 7 forskningsbaserade råd.

“Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan”

Idag går det inte att bli frisk från en demenssjukdom, men det finns saker vi kan göra för att förebygga både sjukdomen och förloppet av den. Ett bra tankesätt att ha med sig i vardagen är att “det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan”. Det handlar alltså om alltifrån glädje och kärlek till fysisk och psykisk hälsa.

7 råd för att förebygga demenssjukdom

  • Ät hälsosamt 
    En näringsrik och mångsidig kost med fokus på frukt, grönsaker, fullkorn, protein, antioxidanter och omega-3-fettsyror kan minska risken för demenssjukdom. Undvik socker och processade livsmedel. Men kom ihåg att också äta det som du tycker om och blir glad av! 

  • Var fysiskt aktiv 
    Regelbunden fysisk aktivitet är ett av de bästa sätten att skydda hjärnan mot demenssjukdom. Sträva efter minst 30 minuters motion om dagen, såsom promenader, cykling eller simning. På så sätt främjar du blodcirkulationen till hjärnan och stärker dess funktion. 

  • Var socialt aktiv 
    Social interaktion och meningsfulla relationer är viktiga för att främja hjärnhälsan och minska risken för demenssjukdom. Engagera dig i vardagliga aktiviteter, träffa vänner och familj och håll kontakten med personer du tycker om. Det främjar känslan av samhörighet och välbefinnande. 

  • Aktivera hjärnan 
    Att hålla hjärnan aktiv och engagerad är en viktig strategi för att förebygga demenssjukdom. Prioritera tid till att läsa, lösa korsord, spela spel, laga mat, baka, skriva inköpslistor och fylla i kalendern för veckan. Kreativ sysselsättning bidrar också, som till exempel stickning, målning eller att spela ett instrument. Det stimulerar olika delar av hjärnan och främjar elasticiteten. 

  • Lär dig hantera stress 
    Den psykiska hälsan är minst lika viktig som den fysiska. Depression, ångest och långvarig stress kan vara skadligt för hjärnan och öka risken för demenssjukdom. Genom att lära dig stresshantering och sätta upp strategier för det, kan du skydda hjärnan mot negativa effekter av stress. Strategier kan vara alltifrån tankesätt eller prioriteringar till mindfulness eller djupandningsövningar. 

  • Sov gott
    En god natts sömn är avgörande för att stödja hjärnhälsan och främja minne och återhämtning. Se till att prioritera sömnen och att ha en regelbunden sömnrutin. 

  • Håll koll på hjärt- och kärlrelaterade värden 
    Forskning visar att förekomsten av hjärtsjukdomar, stroke, fetma, högt blodtryck och diabetes har en negativ påverkan på din hjärna och kognitiva hälsa. Skydda din hjärna genom att bibehålla en hälsosam vikt och hålla blodtrycket under kontroll.

Lär dig mer om demenssjukdom

Två äldre personer samtalar framöver ett stort fönster

Olika demenssjukdomar

Det finns olika typer av demenssjukdomar. Här listar vi fakta, symtom och tidiga tecken för de 8 vanligaste.

Två personer promenerar i en grönskande trädgård

Demensens förlopp

Olika demenssjukdomar ter sig olika, men oftast följer alla samma förlopp – som går att dela in i 4 faser.

Äldre person doftar på syrén

Vad är demens?

Orsakerna till demens är flera – men visste du att det finns forskning som visar att vi kan förebygga demens?