Liselotte Björk, utbildare vid Demensakademin tipsar inför en flytt till äldreboende eller demensboende.

Ska du eller din närstående flytta till ett äldreboende så är det några tips jag skulle vilja ge dig.

Det är ju inte så lätt att känna sig hemma med en gång efter en flytt. Har men dessutom en demenssjukdom så kan det göra att man känner sig ännu mer vilse i början. Då är det extra viktigt att få med sig det här välanvända, där känslorna sitter i den här fåtöljen eller den använda filten. Det sitter dofter som jag känner igen, som jag kan känna mig trygg i. Det är ju väldigt frestande att slänga ett sådant här gammalt sovplagg som är trasigt. Men det kanske är det just den här känslan som gör att du sover gott de första nätterna. Eller en sjal som jag har använd väldigt mycket är en väldigt bra ledtråd till att kunna hitta mitt rum till exempel. Eller varför inte favorit slipsen.

Tänk på att få med dig musiken som du tycker om också, det skapar en härlig känsla förstås. Jag har en mugg här. Är det en sådan här mugg som du är van att dricka ditt kvällste eller morgon kaffe i, så är det viktigt att du får med dig den.

Så det jag vill skicka med dig: Sortera varsamt. Släng inte den här välanvända, lite slitna saker, för det kanske är just nu som det behövs som mest för att känna sig hemma.

Liselotte Björk utbildare Demensakademin


Filmer om demens