Liselotte Björk, utbildare vid Demensakademin berättar om hur språket kan påverkas av demenssjukdom.

Språk är ju viktigt för oss för att vi ska kunna förmedla oss och förstå vad någon säger. Det är något som påverkas i samband med demenssjukdom.
Dels då att jag kan få svårt att tolka ett talat språk, men också att jag själv får svårt att uttrycka mig. Tolkningen av språket kan innebära att när jag säger något till någon Till exempel så här: ”låtsasspråk”. Såhär kan en enkel mening låta på det språk man känner igen. Orden säger mig inget längre, då kan det bli att jag känner mig osäker eller om jag blir agiterad för jag förstår inte eller jag blir ledsen.
Det kan också vara så här, om man tänker att jag är demenssjuk, jag talar, pratar och berättar, men de orden som kommer ut är det ingen annan som förstår. Men det är inte säkert att personen själv förstår att någon annan inte förstår det här. Då kan det förstås kännas frustrerande att ingen förstår mig. Då är det inte så konstigt att man blir både arg och ledsen.
Något vi ofta kan förstå långt i sjukdomen är det här med kroppsspråket. Ska jag dricka kaffe, ja men då visar jag det tydligt. Eller ska vi gå ut och gå då visar jag det också. Det handlar om vad jag förmedlar med mitt uttryck. Ser jag själv glad ut eller ser jag bekymrad ut då kommer personen tolka in det mycket mer än de där orden som inte tränger fram.
Ett annat sätt är ju också att använda bilder, kroppen minns också den där välkända kaffemuggen. Då kan kroppen komma ihåg hur jag ska göra när jag dricker kaffet. Så kan vi också tänka tvärtom. Orden har ingen betydelse längre, men om jag ser en person som ser ut att vara glad för något, då kan vi spegla det tillbaka. Vi nickar och ser glada ut.
Men om jag kommer med ett mer surare eller argare ansiktsuttryck, aha det är så här du känner?
En grundregel är att man använder ett enkelt och konkret språk. Korta, enkla meningar och Prata långsamt. För att det behövs processtid för hjärnan att kunna tolka och formulera ett svar.
Jag möter ibland anhöriga som känner sig osäkra. Vad ska jag säga när jag kommer och hälsar på ett äldreboende? Och min man blir jätte arg och irriterad på mig. Ibland behöver de boende bara få vara i det tillståndet och känslan. Genom att visa på med ditt kroppsspråk att du förstår deras känsla så ökar acceptansen för den demensdrabbade och sedan leda personen till ett annat fokus.

Liselotte Björk utbildare Demensakademin


Filmer om demens