Liselotte Björk, utbildare vid Demensakademin, berättar om hur sinnesintryck kan påverkas av demenssjukdom.

”Demenssjukdom ger olika konsekvenser. Men en sak som ofta påverkas är det här med sinnesintryck. Alltså det vi ser, det vi hör, det vi känner. Dofter och smaker. Antingen att man får en ökad känslighet för det här, Till exempel ljud och ljus. En telefonsignal eller en dörr som slår igen kan vara en källa till oro eller aggressivitet. Någon ropar till och då blir man rädd, och faktiskt ocskå arg.

Det kan även bli tvärtom. Att man får svårare att tolka sinnesintryck, då tänker jag främst på det här med smaker. För det kan vara så att man inte riktigt uppfattar smaker som tidigare.

Står det en flaska med gult diskmedel på bänken och jag tolkar det som juice, så händer det att en person med demenssjukdom dricker det utan att uppfatta att det här inte är bra för mig. Så det behöver man vara uppmärksam på.

Det är också det här med sinnesintrycken att kunna sortera vad som är vad. Till exempel kan man tänka att när jag ska äta tillsammans med någon så kan jag behöva tänka att den demenssjuke inte behöver ha ett intryck till. Att jag pratar eller tar i personen. Håll dig lite i bakgrunden och avvakta.

Som anhörig kan jag tänka mig att man vill vara tillsammans med familjen. Det kanske finns barn och barnbarn och det är härligt att umgås. Men ibland kan det vara bättre att en i taget är där och umgås och pratar. En sak i taget.

En person som har sämre tolkning av sinnesintryck, T.ex. det här med smaker. Jag har varit med om personer där vi har fått sockra på maten i stället för att salta och krydda, för hjärnan uppfattar de söta smakerna och då kommer man igång med att äta.

Det här med känsel i en situation som dusch Till exempel kan vi göra på något sätt så att duschstrålen känns mjukare? Eller ska vi använda varma tvättlappar och bli ren på det sättet i stället?

En annan viktig sak med tanke på sinnesintrycken är att man kanske inte kan uppfatta kroppens signaler vad det gäller smärta. Jag kanske har smärta men kan inte förstå vad det beror på. Som anhörig är det vanligt att man uppfattar ett problem med sinnesintryck att det påverkar den här samvaron. Ta en sådan sak som att gå och lyssna på en konsert, så funderar inte det längre för det rör ihop sig i hjärnan. Så det kanske är bäst för personen att inte vara med på det och då gör det gott för den personen. Då får man kanske lägga sitt dåliga samvete åt sidan. För det är bäst för den här personen här och nu.”

Liselotte Björk utbildare Demensakademin


Filmer om demens