Liselotte Björk, om hur minnet kan påverka kroppens funktioner vid en demenssjukdom.

– I ett senare skede i en demenssjukdom så är det inte bara att man glömmer sina minnen utan att kroppen inte minns längre. Till exempel det här med att äta, kroppen har glömt bort hur man gör.

I ett senare skede är det inte omöjligt att man glömmer bort hur man sväljer och det är inte ovanligt att behåller maten i munnen för att den reflexen försvinner.

Det är också så att kroppen inte minns hur man reglerar mage och tarm. Det hör till sjukdomsförloppet för demenssjuka personer.

Det här också vid förflyttning så minns inte kroppen hur den gör, och hur jag ska röra mina armar och ben.

Det här till det här förloppet och det är inget vi kan göra någonting åt än så länge. Då är det en god omvårdnad som behövs, så det blir så bra som möjligt för personen.  Utan att kränka integriteten.

Vi ska ha klart för oss att det här är människor som har haft de här funktionerna. Så det är med en väldig varsamhet vi går in med stöttning och hjälp. För att det kan kännas väldigt svårt att bli matad. Det kan kännas svårt att bli hjälpt vid toabesök.

Om man till exempel börjar få problem med att äta själv, du får en sked till munnen så kan det bli så att du kniper ihop munnen ännu mer och det här blir ett obehag.

Något vi kan hjälpa till med är att försöka placera oss framför personen och visa före. Att härma lär vi ju oss som barn och det är en funktion som ofta finns kvar långt in i sjukdomen. Så genom att sitta framför någon och äta kanske dem själva faktiskt öppnar munnen när man kommer med skeden. Då kan det bli att man automatiskt härmar och hjälper personen.

När det gäller toalettbesök handlar det om att skapa ett förtroende för personen och försöka se till att hen blir så lite blottad som möjligt. Ska jag ta ner byxorna? Kan jag känna att jag är täckt med en handduk? Där gäller det att tänka på hur man placerar sig i förhållande till personen. Om jag står mitt framför personen och ska hjälpa dem med byxorna kan det kännas väldigt påträngande. Men bara genom att jag placerar mig på sidan istället så kan det kännas lite mer att jag får behålla min integritet.

Liselotte Björk utbildare Demensakademin


Filmer om demens