Liselotte Björk – utbildare Demensakademin om hur anhöriga drabbas vid en demenssjukdom.

I dag är det internationella anhörigdagen. Därför har jag tagit med mig en skylt och det är inte vilken skylt som helst , som ni ser är det en varningsskylt. SOS är något som man brukar säga drabbar dem som är anhöriga eller närstående till någon som är svårt sjuk. I dag tänker jag främst på dem med demenssjukdom.
Det första S:et står för sorgen det kan innebära när någon darabbas av sjukdom. ”Livet blev inte som jag tänkt mig.” ”Jag ser en person förändras framför ögonen på mig.”
O står för oron. Oron för den som är sjuk. ”Hur ska det här bli?” ”Hur kommer vår framtid att bli?” ”Kommer det här drabba mig?”
Det sista S:et står för skuld och samvetsförebråelser. Då är det nog många som känner igen sig i. Man kanske brusar upp mot den som är sjuk. ”Jag tycker det är jobbigt att hälsa på.” Många delar den känslan. Men just i dag skulle vi vilja vända på den här skylten. För du som är en anhörig eller närstående kan ibland behöva den här symbolen. Som ni ser är det här en lämna förträdeskylt. Försök att söka dig till forum som finns för anhöriga och närstående och dela det första S:et sorgen, med andra. Det kan lätta på trycket. Oron du har i dig: kan du hitta något du mår bra av? Kanske träna? Det händer fysiska saker i kroppen då som lättar på oron. Skuld och skamkänslor, du är inte ensam om dem. Det är fler som känner så.
Så just i dag vill vi verkligen uppmuntra till att det är okej att lämna företräde till sig själv. För att genom att du gör det så hjälper du den som är sjuk också.
Ta hand om dig!


Filmer om demens