Personlig omsorg och ”den goda dagen” i fokus på äldreboendet Villa Joneberg
Ett stenkast från havet, centralt i Simrishamn, ligger Vardagas äldreboende Villa Joneberg. Här fokuseras det på personcentrerad omsorg och aktiviteter utifrån arbetssättet ”den goda dagen”. I höst öppnas ännu en enhet upp, med 9 nya platser, inriktad på demens.
Vi besöker Vardagas äldreboende Villa Joneberg i Simrishamn, ett modernt boende omringat av villor, lägenheter och natur. Entrén öppnas snabbt upp till en stor och ljus samlingssal, med fönster ut mot trädgården. Altandörren står öppen, borden har ställts åt sidan och det spelas bowling. För den som vill står en glassfrys redo att öppnas.
Aktiviteter anpassade för alla
John Lundin Klaar, verksamhetschef på boendet, ser oss snabbt. Han bekräftar att här är det full fart mest hela tiden.
– Vi tror verkligen på Vardagas arbetssätt ”den goda dagen” här, berättar han. Det är ett superkoncept med aktiviteter i fokus som skänker mycket glädje. Vi spelar, sjunger, rör på oss, bakar och smakar oss igenom dagarna. Här finns det alltid någonting för alla!
Det märks tydligt att den nya generationens äldre vill bli aktiverade på ett helt annat sätt, berättar John. Tillsammans med Karin, aktivitetsansvarig på Villa Joneberg, har de inlett flera samarbeten vad gäller just aktiviteter. Alltifrån skolor för samtal och musik, till en präst som håller i sång och gudstjänst.
– Besök av djur och barn är också alltid uppskattat, säger John. Förra veckan var förskolan som ligger här bredvid på besök. Det bjöds på cirkus och dans, och blev en riktig succé med både tårar och skratt. Det var fantastiskt att se!
En personlig omsorg med hög personkännedom
Till hösten firar John ett år på Villa Joneberg. Senast kommer han från ambulansen, men innan det har han många års erfarenhet av äldreomsorgen.
– Jag har vandrat hela sträckan från vårdbiträde till undersköterska, och därefter till sjuksköterska och nu till verksamhetschef, berättar John. Jag ser den resan väldigt värdefull, då jag har samlat på mig mycket kunskap och perspektiv från många olika typer av verksamheter.
– Vad som lockade mig tillbaka till äldreomsorgen var de lite mer mjukare frågorna och värderingarna, och de mänskliga mötena med de boende. Sedan har jag alltid tyckt att det är spännande med livet i sig. Alla bär med sig sin egen lilla självbiografi och ryggsäck när de kommer hit. Många delar gärna med sig bara man tar sig tiden att lyssna.
Att alla känner alla på Villa Joneberg märks snabbt. Det hälsas, kramas, skrattas och dras varma skämt. John berättar att han prioriterar närvaron i verksamheten högt, både med medarbetarna och de boende.
– Det pratas ofta om personcentrerad omsorg, och här tillämpar vi verkligen det. Vi som jobbar här känner de som bor här, på riktigt. Även deras närstående. Och det skapar den där familjära känslan som jag vet att alla involverade uppskattar. Tryggheten som det ger, åt alla håll, bidrar också till en slags enkelhet som jag tror att vi alla vinner på, på så många plan. Det är någonting jag är väldigt stolt över.
”Det ska vara enkelt att leva här”
Precis som det finns fart, så finns det också ett lugn att landa i på Villa Joneberg. Flera olika vardagsrum och fikarum har möblerats för olika typer av behov, och i sin egen lägenhet får de boende alltid vara ifred. Trädgården, uteplatsen och takterrassen finns också tillgängliga för de som har svårare att ta sig längre ut i omgivningen.
– Det ska vara enkelt att leva här, för alla, säger John. Vår omgivning bidrar mycket till det. Vi har nära till både stan och havet, och vi värdesätter högt att hjälpa våra boende att komma ut. Men det går också att möta liv bara genom att titta ut igenom fönstret! Barnen leker på förskolan, hundar rastas i parken och bilar och människor rör sig i villaområdet. För vissa kan det räcka långt.
”Som små stjärnfall”
John berättar om det speciella med att bo – och jobba – på ett äldreboende. Helt plötsligt ska människor med olika bakgrund och förutsättningar mötas under ett och samma tak, i ett gemensamt hem. Människor som aldrig hade mötts annars.
– Det häftiga är att det ändå går, säger John. En del hittar vänskap och kärlek, medan andra trivs bäst i sina egna lägenheter och hittar sina egna rutiner.
Många av de som bor på Villa Joneberg är personer med demenssjukdom. Alla i olika grad, med olika behov. Och det är också speciellt, berättar John.
– Oftast börjar vi samtalet där vi avslutade det sist, eller så kopplar de mig till ett och samma samtal varje gång vi ses. Men ibland så är det vissa saker som sätter sig! Plötsligt minns de någonting som vi har gjort tillsammans, eller tackar för gårdagens fika. Det är som små stjärnfall, som kommer när man minst anar det. Det är coolt.
De mänskliga mötena är en av de saker som får mig att vilja vara här, varje dag, avslutar John.



