Vardaga och Svenska Stadsbyggen bygger nytt finskspråkigt äldreboende i Jordbro – med finsk mat och bastubad på menyn

Nu får Jordbro ett nytt finskspråkigt äldreboende. Villa Gullringen får 79 platser i Kalvsvik, nära både kommunikationer och naturen. Boendet vänder sig till äldre personer med demenssjukdom eller åldersrelaterad kroppslig funktionsnedsättning, och kommer också att ha avdelningar som är finskspråkiga.

Byggnaden uppförs av Svenska Stadsbyggen och boendet kommer att drivas av Vardaga.  

Villa Gullringen beräknas klar för inflyttning under andra kvartalet 2020 och kommer inkludera inriktning för finskspråkiga. De medarbetare som kommer att anställas ska kunna tala och skriva både finska och svenska. Vardaga har tidigare erfarenhet av att driva finskspråkiga äldreboenden, bland annat i Västerås.

Invändigt kommer boendet att inredas enligt Vardagas prisbelönta boendekoncept. Inredningen kombinerar funktion med nordisk design och skapar en hemtrevlig, ombonad och funktionell boendemiljö. Färger och inredningsdetaljer är med grund i forskning och evidens anpassade till det åldrande ögat och underlättar för personer med demenssjukdom att orientera sig på boendet.

”Vi ser fram emot att kunna erbjuda ett fräscht äldreboende för de som kom till Sverige från Finland under 60- och 70-talen, där de får möjlighet att tala sitt modersmål, äta finsk mat och följa hemlandets traditioner”, säger Vardagas regionchef Christina Hinnas Selder.

”Svenska Stadsbyggen är väldigt stolta och glada att Vardaga Äldreomsorg har valt oss som fastighetsägare till deras stora satsning i Jordbro” säger VD Peter Åman.

”Vi välkomnar Vardagas boende, som vi vet kommer att fylla en viktig funktion i att kunna ge trygg vård och omsorg åt bland annat våra finsktalande äldre som önskar att åldras med stöd av personer som förstår och kan tala finska, något vi vet att det finns Haningebor som efterfrågar”, säger Petri Salonen, kommunalråd (C) i Haninge kommun.