Nyheter

Midsommar är tradition på Solbacka

Tre jordgubbstårtor och jordgubbsdryck

På Vardagas demensboende Solbacka är midsommar en uppskattad tradition både bland de boende och deras anhöriga.

Dagen före midsommar bjuds det på midsommarfirande med midsommarstång, underhållning och god mat. Det är drygt 60 personer som bor på Solbacka och tillsammans med deras anhöriga brukar det vara ungefär 130 personer på midsommarfesten. Midsommarstången kläs dagen före och blommor till kransar plockas i trädgården och närområdet. De boende som kan och vill hjälper till.

Själva midsommarfirandet inleds med underhållning av gruppen ”Lite av varje” som i år uppträder för femte året i rad och också har blivit en tradition på Solbacka. De spelar midsommarvisor på dragspel och fiol och dessutom medverkar ett folkdanspar.

Om vädret tillåter firas det utomhus men Annika Stenberg, som är aktivitetsvärdinna på Solbacka, berättar att det har hänt att de har fått lyfta in midsommarstången i en julgransfot till stora salen när det har regnat ute.

Till midsommarfirandet hör givetvis också att äta. På varje avdelning serveras en sill-buffé och som avslutning jordgubbstårta och kaffe.

– Det är väldigt uppskattat att få hålla liv i traditionerna, både för de som bor här och deras anhöriga, säger Annika.

Och detta är kanske extra viktigt på ett demensboende som Solbacka. Att hålla liv i traditioner hjälper minnet och man minns hur det brukade vara. För de anhöriga ger det ett välkommet tillfälle att umgås i ett sammanhang.

– Det kan ibland vara svårt för anhöriga att hitta samtalsämnen när de gör besök. Att samlas för midsommarfirande blir ett enkelt sätt att umgås och ha roligt tillsammans, säger Annika.