Nyheter

Mat som hemma på Vardagas äldreboenden

Mat är en viktig del av livet och måltiderna ska tillhöra dagens höjdpunkter. På Vardaga arbetar vi enligt konceptet Mat som hemma – för att våra boende ska kunna njuta av goda, varierande och näringsriktiga måltider. Ola Narverud Björeus, köksmästare på Vardaga, berättar mer.

Ola, hur jobbar Vardaga med mat och måltider på sina äldreboenden?

– Vi har ett koncept som vi kallar Mat som hemma som vi använder för att våra boende ska kunna njuta av goda, varierande och näringsriktiga måltider. Det innebär bland annat att maten tillagas eller tillreds på plats på våra boenden och det sprider härliga dofter och aptiten bland de boende ökar. Ofta blir det maträtter som de boende känner igen både till namn och smak, mycket svensk husmanskost som är speciellt anpassad för äldres behov.

– Vi vill skapa en positiv atmosfär, både kring matlagningen och måltiden – det ska verkligen kännas som hemma. Vi uppmuntrar de boende att både påverka vad som serveras och bestämma själva när de vill äta. Med andra ord ska det vara som man är van vid från tiden innan man flyttade till boendet.

Går det som boende att komma med önskemål, eller följer menyn alltid en och samma mall?

– Det går absolut att komma med önskemål! Även om vi har en grundmeny som rullar på sex veckor ska den kunna anpassas efter de boendes önskemål, lokala traditioner och så vidare. Varje boende har också ett måltidsråd som planerar och ändrar menyn efter önskemålen i den mån det är möjligt.

Brukar det serveras speciell mat vid högtider som jul och nyår eller Nobelmiddagen?

– Självklart! Som exempel har vi på julen ett traditionellt julbord där vi utgår från klassiker som sill, ägghalvor med räkor, lax, julskinka, Janssons frestelse och prinskorv. Det är också väldigt vanligt med separata festmenyer för alltifrån Nobelmiddagen till Mårtens afton. Det sätter lite extra guldkant på tillvaron för de boende. Dessutom försöker vi uppmärksamma andra dagar, som kräftpremiären, surströmmingspremiären och våffeldagen.

Får man som boende ta ett glas öl eller vin till maten?

– Tanken är att den boende själv ska kunna välja vad han eller hon vill dricka till maten. Det innebär att vi brukar erbjuda de boende ett glas vin eller öl till helgen. Annars bjuds det på olika typer av dryck som lättöl, kolsyrat vatten, smaksatta måltidsdrycker och mjölk vid varje måltid.

Vilka möjligheter finns för de boende att delta i matlagningen?

– De som vill och kan får självklart delta i matlagningen. Det är många som uppskattar matlagning och finner ro i att baka eller bara smaka av en sås.

Hur är nivån på maten på äldreboenden generellt?

– Det ser väldigt olika ut, men generellt går det framåt. I dag finns det dessutom flera utmärkelser som premierar bra mat på äldreboenden. Nu senast belönades ett av våra boenden – Silverpark i Täby – med två utmärkelser, bland annat Årets seniormåltid av restaurangguiden White Guide.