Genom att måla skapas samtalsämnen och minnen väcks till liv bland de boende på Villa Basilika i Tyresö. Övningen kan också bli ett sätt för de boende och deras anhöriga att mötas, framhåller Moa Engström, initiativtagare och aktivitetsansvarig på Villa Basilika.
Rejäla färgburkar, penslar och pennor står på en stor MDF-skiva, grundmålad i rött, på bordet i loungen på demensboendet Villa Basilika i Tyresö. Vid bordet sitter en av boendets damer tillsammans med sin dotter. Engagerat berätta hon episoder ur sitt liv medan hon målar ömsom klänningar, ömsom tomtar på skivan.
– Det är så många trådar som kommer upp – om jobb, chefer och hur samhället var när hon var liten, berättar Moa Engström, aktivitetsansvarig på Villa Basilika.
– Just den här damen är väldigt konstnärlig och har arbetat som sömmerska. ”Fru Jonsson var ju fru ingenjör och henne sydde jag det och det åt” – så kan det låta.
Hitta minnen och samtalsämnen
Och att det är just detta – att få igång minnena, tankarna, kreativiteten och att skapa samtalsämnen som är avsikten med målandet, förklarar Moa. Att dottern sitter bredvid sin mamma är heller ingen tillfällighet. Ofta resulterar nämligen övningen i givande möten mellan anhöriga och personer med demenssjukdom, fortsätter hon.
– De kan få kontakt på ett annat sätt och kan prata om sådant som har varit tidigare i livet. Anhöriga kan sticka in någon liten fråga och kan följa upp olika spår. Dottern här är jätteengagerad och det är fint att se hur de kommunicerar.
Viktigt med lugn miljö
Eftersom måleriet ska generera minnen och samtal är det viktigt med en lugn och skön miljö. Därför turas de boende om att måla, gärna en åt gången eller i små grupper. Viktigt är också att använda kontrastrika färger för att underlätta för åldrande ögon, framhåller Moa.
Passar det alla att måla?
– Alla kan skapa och vi tar tillvara på de minnen som kommer upp. Igår var det en dam som tidigare i livet byggt segelbåtar ihop med sin gubbe. Hon fick minnen hur de bottenmålade båtar – det var fint att prata om. En del har kanske målat staketet på sommarkåken tidigare och får andra associationer kring sommarhuset, till exempel hur man krattade löv. Allt blir bra samtalsämnen! Framför allt finns det inga rätt eller fel i skapandet vi gör.
Siktar på konstutställning
Tidigare i höst har de boende på Villa Basilika gjort en första stor målning. Med denna ansökte Moa till Liljevalchs vårsalong, som ett verk enbart målat av konstnärer med olika typer av demensformer, utan rätt och fel, upp eller ned.
– Jag ville visa deras kreativitet. Men det var 3 000 sökande så det blev tyvärr boom. Däremot hoppas jag på en konstutställning, kanske på kulturhuset här i Tyresö, så att verken verkligen syns!