Nyheter

Jul med person med demenssjukdom – 7 råd

Två äldre personer iförda tomteluvor ler mot kameran

Julen är glädjens högtid, men kan också bjuda på många funderingar och dåligt samvete. Inte minst för dig som närstående till en person som bor på ett demensboende. Hur blir julen bäst för alla inblandade? Tillsammans med vår demensvårdsutvecklare ger vi dig tips och råd.

Inger Brolin är demensvårdsutvecklare inom Vardaga och Lära. En vanlig fråga från närstående inför jul brukar vara: ”Ska jag ta hem min närstående med demenssjukdom till jul eller bara komma på besök på demensboendet?”.

– Jag brukar svara med en motfråga: Har du tagit hem din närstående förut? Hur blev det då? Om personen blev orolig och det inte funkade så bra, är det kanske bättre att göra ett besök på boendet i stället. Ett bra tips är att prata med omsorgspersonalen på boendet om hur de ser på saken utifrån hur personen mår just nu. Fråga också dig själv: För vems skull vill jag ta hem min närstående till jul? Behöver jag göra det?

Minimera antalet personer – oavsett hemvistelse eller besök

Om du väljer att ta hem din närstående är det bra att tänka på att det inte blir för många som kommer, och att det inte blir för stökigt och högljutt, tipsar Inger.

– För en person med demenssjukdom kan miljöer där många pratar på samma gång och i munnen på varandra upplevas som oroande och skapa en känsla av utanförskap. Skapa en lugn och harmonisk miljö, fundera på hur många ni ska vara, hur länge personen ska stanna och vilken tid som passar bäst.

Om du istället väljer att besöka din närstående på demensboendet är det också viktigt att tänka på hur många ni blir i sällskapet.

– Det kan vara bra att dela upp er på flera besökstillfällen om ni är många. Före besöket kan ni prata igenom hur ni ska bete er. Prata en i taget och ge varandra ”koder” om vems tur det är att prata. Julen är dessutom en perfekt tid för att blicka tillbaka och prata om gamla minnen, vilket är tacksamt för personer med demenssjukdom.

7 råd inför julfirande med person med demenssjukdom

  • Kommunicera med personalen
    Vad är personalens synpunkter? Hur mår personen just nu? Vilket typ av julfirande tror de passar bäst?

  • Reflektera över behovet av hemvistelse
    Om du vill att din närstående kommer hem över jul: Fråga dig själv snällt om varför och för vems skull.

  • Ta hänsyn till tidigare erfarenheter
    Vad är dina tidigare erfarenheter av din närståendes hemvistelser? Om det inte varit lyckat, överväg att fira med ett besök i din närståendes boende istället.

  • Planera firandet noga
    Fundera på hur många ni ska vara och vilka tider som passar bäst, oavsett om det handlar om ett besök eller en hemvistelse. Begränsa antalet besökande, ljudnivån och aktiviteter för att undvika överstimulans.

  • Prata en i taget
    Prata tydligt och helst en i taget för att minimera oro, förvirring och utanförskap.

  • Var medveten om din egen julstress
    Skapa en lugn och harmonisk miljö och låt inte din egen julstress påverka din närstående. Personer med demenssjukdom är extra känsliga för stressiga miljöer.

  • Passa på att samtala om minnen
    Högtider är en perfekt tid för att blicka tillbaka – vilket är tacksamt för personer med demenssjukdom. Doft, smak, musik och traditioner kan väcka många minnen. Kanske väcker det samtal ni aldrig haft förut!