Genom VR-teknik kan boende på Vardagas äldreboenden förflytta sig runt om i världen. Det är en spännande aktivitet som lockar till både skratt och samtal.
Det är tidig eftermiddag på äldreboendet Villa Hovstallet i Uppsala. Ute är det decembergrått, men runt den gröna soffan i entrén är stämningen på topp. Här sitter ett gäng förväntansfulla boende som just ska testa den nya virtual reality-tekniken som nyligen introducerats på Vardagas boenden.
Wahida Mohammad Anwar, aktivitetsansvarig på Villa Hovstallet, fixa med uppkopplingen och hjälper de som behöver att få VR-glasögonen på plats – sedan är man redo.
– Nu ska vi åka till andra världar! Vem vill till havet och titta på fiskar? undrar hon.
Jodå, det är gänget gärna med på och tillsammans kastar de sig virtuellt ned i det varma, karibiska vattnet.
– Oj, titta på den där fisken med lite rött framtill, säger Bernt och pekar.
Wahida tipsar om att sväng på huvudet, titta uppåt och nedåt för att utforska mera.
– Ja, men kolla där! utbrister Harriet.
Efter ett tag drar gruppen vidare i den virtuella verkligheten. Det blir mycket prat och skratt när de tillsammans upplever hisnande vattenfall, den storslagna Uppståndelsekyrkan i St Petersburg, veteranbilar i London och gulliga elefanter. Efter 40 minuter är det dags att landa hemma i Uppsala igen för eftermiddagskaffe.
Omdömet om dagens virtuella världsresa är samstämmigt positivt.
– Det var verkligen kul – tänk att det kan se så verkligt ut, säger Eide.
– Ja, men man kan bli lite snurrig och behöva ta av sig glasögonen ibland, inflikar Elsy och får medhåll av Greta.
Sedan november 2018 finns set med VR-glasögon som cirkulerar mellan Vardagas äldreboenden. Till seten hör en bildbank med 2 500 stillbilder att uppleva. Rörliga bilder har valts bort, då de i ett pilotprojekt visat sig kunna ge för starka intryck, speciellt för personer med demenssjukdom.
– Syftet med våra VR-glasögon är att stimulera till samtal bland omsorgstagarna och erbjuda ytterligare en spännande aktivitet, säger Gunilla Österlund, verksamhetsutvecklingschef på Vardaga.
Och framöver är det bara fantasin som sätter gränser för hur VR-tekniken kan kombineras med fysiska intryck för att skapa härliga upplevelser, framhåller Gunilla Österlund.
– Tänk att till exempel få känna sand i handen när man virtuellt befinner sig på en sandstrand – eller varför inte njuta av en paraplydrink när man tittar på solnedgången?