Bandy och fotboll har varit Ronnie Adrians liv sedan barnsben. Men också att möta och jobba med människor i olika åldrar. Från mitten av juli är han aktivitetsansvarig på Vardagas äldreboende Åsbacka i Molkom i Karlstads kommun.
– Jag brinner för att skapa glädje i mötet med äldre, säger Ronnie.
Bandy och fotboll
Som barn följde Ronnie Adrian sin pappa som var tränare för Karlstads elitbandylag Boltic. Hans bror spelade också i Boltic och själv blev Ronnie framgångsrik på fotbollsplanen med KBK. Intresset för bandy och fotboll är fortsatt starkt. I yrkeslivet har han efter universitetsstudier i Karlstad och Örebro alltid jobbat med människor på olika sätt, som fritidsledare, inom omsorgen, med ungdomar och äldre. Nu senast som aktivitetssamordnare inom kommunens äldreomsorg innan steget över till Åsbacka.
– Åsbacka ingår i det geografiska område i kommunen som jag arbetade inom. Jag fastnade för Åsbacka, trivs där och ville fokusera på att arbeta på och utveckla aktiviteterna på ett dedikerat boende. På så sätt kan jag lära känna de boende och vara lyhörd för vad de vill göra, förklarar Ronnie sitt val att börja på Molkomsboendet.
Fiske och hockey
Ronnie Adrian sprudlar av idéer till aktiviteter för äldre.
– Det gäller att se möjligheter i stället för problem. Att skapa kvalitet snarare än kvantitet. Alla kanske inte kan eller vill gå och fiska till exempel, men om några vill göra det kan man ordna det för dem. Det är härligt att kunna tillmötesgå önskemål och skapa glädje och mening. Kanske vi skulle kunna åka in till Löfbergs Arena i Karlstad och se Färjestad spela hockey i vinter? Eller gå på en lokal fotbollsmatch tillsammans, funderar han.
Ronnie vill också utveckla samverkan med lokalsamhället i Molkom. Där finns bland annat en av Region Värmlands folkhögskolor, grundskola upp till högstadiet, studieförbund och ett aktivt föreningsliv.
– Jag vill öppna upp Åsbacka för umgänge med andra grupper i samhället. Det kan vara enkla saker som att skolungdomar kommer på besök och vi fikar eller grillar korv på den fina innergården. På så sätt skapar vi också möten över generationsgränserna. Jag se om det går att få ihop en grupp volontärer som hjälper till vid aktiviteter och undersöka ett utökat samarbete med studieförbundet Vuxenskolan, Hembygdsföreningen, idrotten och andra ideella organisationer. Självklart också fortsätta samarbeta med kommunen.
Lära känna de boende
Viktigast av allt för Ronnie Adrian är att lyssna in vad de boende på Åsbacka själva vill göra.
– Jag ska börja med att gå runt på avdelningarna, prata med de boende och lära känna dem och deras önskemål. Utifrån det ska vi planera aktiviteter för både större och mindre grupper. Åsbacka har bra och rymliga lokaler för samvaro och aktivitet och vi kan göra mycket roligt tillsammans där, avslutar han.