Nyheter

Hur gör man flytten till äldreboende så bra som möjligt?

En äldre person vänder sig mot kameran på väg genom dörren till en uteplats

När det blir aktuellt med flytt till äldreboende är det många frågor att ta ställning till: Var ska boendet ligga? Vad ska man ta med för saker och möbler? Hur gör man flytten så bra som möjligt?  Här är några tips på vägen.

  1. Vad ska man prioritera när man väljer äldreboende – närhet till sitt tidigare hem eller underlätta för närstående att komma på besök?

Det finns inget rätt eller fel i den här frågan. Har du ett rikt socialt liv och mycket kontakter med grannar i ditt nuvarande bostadsområde kan det förstås vara värdefullt att bo kvar. I många fall är det dock viktigare att prioritera att bo så att närstående lätt kan komma på besök. Att flytta till ett äldreboende innebär ändå en omställning och en ny miljö. För personer med demenssjukdom kan det dessutom vara förvirrande att se sitt gamla hus, där man kanske bott i många år, som man inte längre har tillgång till.

  1. Vad ska man ta med sig för möbler och saker till äldreboendet?

När man flyttar är det viktigt att ha med igenkända möbler och föremål. Det kan till exempel vara en kudde, ett överkast eller en temugg där det sitter känsla och doft som gör att man känner trygghet. Glöm inte heller att ta med favoritmusiken! Tänk efter, vilka möbler betyder mycket för mig? Vilka saker gör att jag känner mig hemma? Utforma din lägenhet på ett personligt sätt, precis som du vill ha den.

  1. Hur gör man flyttdagen så bra som möjligt?

Det är viktigt att få ett bra första intryck! Dina närstående kan gärna ha möblerat lägenheten i förväg om din egen ork tryter, men spara gärna en del saker som ni tar hand om tillsammans – så att du också känner dig delaktig. Tänk också efter när på dagen din ork är som störst och hör efter när det passar bäst för personalen att ta emot. Dessutom är det bra om din närstående har tid att vara kvar en stund, så att ni tillsammans kan sjunka in i den nya situationen.

  1. Kommer jag må bättre efter flytt till ett äldreboende?

Flytten i sig påverkar ju inte sjukdomsförloppet vid exempelvis demenssjukdom, och då en flytt innebär många nya intryck är det inte ovanligt att man kan känna sig försämrad i början. Men ha tålamod! De flesta mår bättre efter ett tag när man får regelbundna rutiner och stressen minskar då man vet att det alltid finns hjälp att få. Förtroende byggs upp successivt mellan boende och medarbetarna, och det är en process som måste få ta tid.

  1. Men jag vill ju fortfarande träffa min partner…

Det kan kännas som ett stort steg när man flyttar till äldreboende, men det behöver inte vara antingen eller. Till exempel kan man komma hem över dagen till sin partner om han/hon fortfarande bor kvar i det tidigare hemmet. Det går också att ordna så att du och din partner fortsätter att äta lunch tillsammans, fast nu på äldreboendet, eller går på dagliga promenader – för att bara nämna några exempel. Prata med personalen på boendet. Tillsammans ser ni till att det blir så bra som möjligt för just er.