Nyheter

Högstadieelever sätter guldkant på vardagen

Ung kille ler mot äldre man

Mötet med ungdomarna från Ung Omsorg sätter guldkant på vardagen för de äldre, konstaterar Therese Holmstedt, aktivitetsansvarig på Villa Vallonen i Gävle, och tillägger: – Jag tror många växer genom att jobba här.

Kontakta Platsaktuen om du är intresserad av en placering.

Läs mer om Villa Hovstallet

Läs mer om Villa Vallonen

Läs mer om Ung Omsorg

Therese Holmstedt delar sin tjänst på Vardagas äldreboende Villa Vallonen i Gävle mellan att arbeta som aktivitetsansvarig och administratör. Sedan början av juni har boendet haft återkommande lördagsbesök av ett team från Ung Omsorg. Villa Vallonen är ett demensboende och invigdes våren 2017.

– Ofta håller man till i samlingssalen eller på uteplatsen, berättar Therese Holmstedt, som värdesätter de rejält tilltagna ytorna på boendet som inte bara är bra för aktiviteter.

– Många vill röra på sig för att de är oroliga, och då kan det vara lugnande att får gå omkring, menar hon.

I samband med besöken bjuds det på fika. Andra aktiviteter är högläsning, bakning, bingo, sittjympa och promenader.

– Annars gillar man ofta att bara umgås, det behöver inte vara så mycket mer, konstaterar Therese Holmstedt.

Villa Vallonen ligger centralt och bra till i Gävle och var först ut med att helt anamma Vardagas nya boendekoncept där vacker form och god funktion samverkar. Milda toner och nordisk design skapar en ombonad och hemtrevlig miljö. Villa Vallonen har trädgård och stor och lättåtkomlig uteplats för sköna stunder när vädret är på rätt humör. Boendet har 54 platser där stora fönster bidrar till att göra lägenheterna extra ljusa och tilltalande.

Förbereds noga

Ungdomarna från Ung Omsorg går på högstadiet och varje team leds av en äldre och erfaren medarbetare. Med hjälp av en jobbintroduktion tillsammans med målsman, en kick-off, och nätbaserad utbildning, förbereds högstadieeleverna för sina besök på äldreboenden. Alla får bland annat lära sig vad demenssjukdom innebär och hur man hanterar en rullstol. Ungdomarna får också inpräntat i sig att man faktiskt kommer hem till människor, att det alltså inte handlar om att besöka en arbetsplats, vilken som helst.

– Ungdomarna pratar om sitt, och de äldre om sitt, och jag tror de flesta tycker att det är jättebra möten, säger Therese Holmstedt, och får medhåll av verksamhetschef Ingela Hedqvist på äldreboendet Villa Hovstallet i Uppsala.

– Ungdomarna från Ung Omsorg lyssnar väldigt intresserat till de gamla, och så är det ju inte alla boende som har anhöriga och som lever upp när man får besök.

Villa Hovstallet öppnade sina första platser 2016 och ligger i ett nybyggt område i centrala Uppsala med gångavstånd till stadskärnan, resecentrum, stadsparken och Fyrisån. Boendet erbjuder liksom Villa Vallonen 54 platser för demenssjukdom men därutöver också 18 omvårdnadsplatser.

Kontakta Platsaktuen om du är intresserad av en placering.

Läs mer om Villa Hovstallet

Läs mer om Villa Vallonen

Läs mer om Ung Omsorg