I dag fyller Finland 100 år. Följ med till Mälarhem/Mälarkoti, Vardagas finskspråkiga boende i Västerås. Här hälsas man av antingen ett glatt terve! eller hej! när man stiger in på boendet. Alla medarbetare (och till och med hissen!) talar både finska och svenska och de boende har sitt ursprung i vårt östra grannland. På flaggstängerna vajar både en blågul och en blåvit vimpel. Självklart finns det också bastu.
Finskspråkigheten är dock inte det enda som utmärker Mälarhem, eller Mälarkoti som det heter på finska. Boendet hade 100 procents brukarnöjdhet i Socialstyrelsens brukarundersökning både 2016 och 2017 sant ett kvalitetsindex i Q-maxit på 1,90 av 2,00 möjliga. Mälarhem är alltså en av de stolta medlemmarna i Vardagas 100-klubb, boenden där 100 procent av de svarande har sagt att de är nöjda med boendet och omsorgen. Vad är hemligheten?
– Det är främst tack vare den fantastiska personalens bemötande, arbete och tid de ger för våra äldre som vi är med i 100-klubben, säger gruppchefen Mirella Keväänranta.
– Ja, och maten är en annan viktig del, tillägger verksamhetschef Karita Frick. I vårt kök lagas den mesta maten från grunden och ofta serveras traditionella finska rätter. Kom, så får ni se, fortsätter hon och tar oss med in i det skinande blanka köket. Här jobbar Seija Aanola som tar fram kaffeost, grovt osötat bröd (finns att beställa från Menigo) och en hel rad olika finska korvar ur kylen och frysen.
– Korvsoppa är en favoriträtt. Piroger, fisktupp och memma är också populära, berättar Seija.
─ När Vardagas nya menyer för Mat som hemma kom, gick vi igenom dem tillsammans med de boende. Det mesta gillades, framförallt fiskrätterna. Vi följer i stort sett menyerna, men anpassar dem till finska traditioner och byter ibland ut rätterna, säger Mirella Keväänranta.
Dagliga aktiviteter, konstutställningar som avlöser varandra, karaoke, bingo, finska kanaler på TV:n och framförallt en varm och avspänd stämning som känns direkt man kommer innanför dörren bidrar också till de boendes nöjdhet. Medarbetarna har alltid tid för ett vänligt ord på hemlandets språk.
Det finns förstås en bastu.
All dokumentation på Mälarhem sker på svenska, då den även ska kunna förstås av kommunen och myndigheter. Genomförandeplanerna skrivs dock på både svenska och finska, lite extra jobb, men värdefullt att ha till hands.
Finlands 100 år som självständig nation uppmärksammas på olika sätt på Mälarhem. I dag den 6 december blir det bland annat en festlighet anordnad av Krigsveteranföreningen. Den 8 december blir det firande på Mälarhem med god mat och filmvisning av president Sauli Niinistös nationaldagstal. I vävstugan håller en 90-årig boende på att väva vackra blåvita bordslöpare att ha borden under jubileumsfirandet.
Andra finska högtider som firas årligen är Kalevaladagen som uppmärksammar Finlands nationalepos Kalevala, krigsveterandagen, lilla jul och Runebergsdagen till minne av den kände skalden Johan Ludvig Runeberg.