Nyheter

Flykten från Ukraina till anställning i Vardaga

Olga Trach och Kateryna Klymenko flydde från Ukraina. Nu jobbar de på Villa Rosstorp.

Två ukrainska flyktingar jobbar sedan i somras på Villa Rosstorp i Rönninge. Kateryna Klymenko och Olga Trach kom till Sverige två-tre veckor efter att Ryssland invaderade Ukraina, och nu kämpar de med svenska och är oerhört glada för sina jobb.

Olga Trach kom med sina barn till Sverige den 8 mars medan hennes man fick stanna i Ukraina. De flyttade in hos Olgas svägerska som bor i Rönninge och där bor de fortfarande.

– Hon bor i Sverige sedan 15 år tillbaka och hon har sagt att jag måste prata svenska hela tiden, säger Olga med ett skratt. Min dotter har börjat i andra klass och min son i sjunde klass och de lär sig svenska snabbt.

Olga talar en imponerande svenska för att inte ens ha varit i Sverige i ett år.

– Jag började här på Villa Rosstorp den 1 september och gillar verkligen att arbeta här. Jättebra jobb.

Både Olga och Kateryna har varit drivande för att få ett arbete. De har legat på Arbetsförmedlingen och sett till att få alla papper som behövs.

– Jag började här den 1 augusti och mitt hjärta är stort för arbetet, kollegorna och min chef, säger Kateryna Klymenko med ett leende och handen för bröstet. När jag kom hit tänkte jag på Ukraina hela tiden och kände mig orolig. Nu när jag kan arbeta känner jag mig lugnare och kan slippa tänka på kriget på samma sätt.

Kateryna kom en vecka senare än Olga till Sverige och bodde i Högdalen först. Numera bor hon i Älvsjö. Hon har inga barn och hennes man bor just nu i Polen. Kateryna kämpar med svenskan och bekostar sin egen svenskkurs.

– Jag får hjälp av ukrainska kyrkan där prästen hjälper mig med svenskan. Ibland kan han också tolka om det behövs.

Både Kateryna och Olga arbetade som revisorer i Kiev och nu vet de inte riktigt vilken väg de ska välja.

– Först ska vi lära oss svenska, sen får vi se, säger Olga. Kanske studera till undersköterska. Eller studera ekonomi.

Jenny Larsson som är verksamhetschef på Villa Rosstorp är imponerade av Kateryna och Olga.

– De är motiverade, tacksamma och vill så mycket. De har själva sökt upp arbete och ville börja jobba här så fort det bara gick.

Jenny menar att det är positivt att de är två som kan stötta varandra, men de jobbar på olika avdelningar.

– De stöttar övrig personal. De hjälper till med städ, tvätt, mat och bakande bland annat.

Nina Thoren Forsanker som är kompetens- och mångfaldsstrateg på Vardaga hörde av sig till Jenny och undrade om hon var intresserad av att få stöd av två ukrainskor och det har Jenny inte ångrat.

Olga och Kateryna blir lite stressade av att de vill tillbaka till jobbet. Det är bingo som väntar i samlingslokalen och i bakgrunden hörs jubel när någon vunnit.

– Jag gillar att jobba här, säger Olga med ett leende. Alla i Sverige är vänliga.

Läs mer om Villa Rosstorp