Nyheter

Ett taktilt rum växer fram – för att stimulera alla sinnen

En hand sträcker sig ned i ett akvarium med små fiskar

På Vardagas äldreboende Villa Roos Park väcks känselsinnet och övriga sinnen i ett ”taktilt rum”. Nyfikna och sociala fiskar är en del av projektet – med målet att färdigställa ett forskningsunderlag för en ännu bättre demensvård och äldreomsorg. 

”Taktil” betyder beröring, men omfattar inte bara beröring i sig, utan hela känselsinnet. Med alltifrån tryck och vibrationer till kyla och värme aktiveras receptorer i huden som frigör oxytocin, som är ett må-bra-hormon som prioriteras högt inom Vardagas verksamheter. Inte minst i det taktila rummet på Villa Roos Park. 

Projektet drivs av boendets aktivitetspedagog Josefine Lundin.  

– Allt började med att jag kontaktade Akvarieleasing Syd för att beställa hit ett akvarium, berättar Josefine. I samtalet råkade jag nämna att jag ville göra ett taktilt rum, varpå de berättade att de hade funderat på att skapa ett taktilt akvarium. Och på den vägen är det!

Nyfikna och sociala fiskar 

Josefine och hennes kollegor är måna om att testa nya saker. Att samarbeta med Akvarieleasing Syd blev därför en självklarhet. 

– Tanken är att de boende ska få känna på olika kontraster. Alltifrån att hålla handen i det lilla vattenfallet, avgöra temperaturen på vattnet och känna på stenarna på botten till att faktiskt hälsa på fiskarna. 

Fiskarna är särskilt utvalda för personer med demenssjukdom. De är lätta att se och uppfatta, men är också nyfikna och sociala. De vill gärna komma fram och hälsa på handen. 

– Vår största utmaning är det onaturliga i att stoppa ner handen i ett akvarium, berättar Josefine. Men de boende som hittills har vågat stoppa ner händerna har bara tyckt att det har varit kul. Mycket skratt har det blivit. 

Ett rum för alla sinnen

Målet med det taktila rummet är att kunna stimulera alla sinnen – förutom smak, som jobbas flitigt med i övrigt på verksamheten. 

– Vi har en avslappnande fåtölj också, som gör lugna gungningar, berättar Josefine. När man ligger där ser man reflektionerna från akvariet i taket och hör vattnet porla. Det är många som tycker att det är väldigt rogivande. Det går också att lyssna på musik om man vill.

För synintryck finns också ett ”bubbelrör”. Det är ett rör fyllt med vatten, som bubblar och skiftar i olika färger i ett lugnt tempo. 

– Och så har vi doftkapslar. Mycket av vårt minne sitter ju i doft. Granbarr, lavendel och kanel är några exempel. Det leder ofta till samtal. Som mormors kanelbullar på altanen, i det där sommarhuset, den där sommaren…, exemplifierar Josefine. 

Forskningsunderlag för äldreomsorg

Tanken är att rummet ska utvecklas över tid, och Josefine har många idéer. 

– Det är så kul att att äntligen ha startat igång det här projektet, och att se rummet växa fram! Vi vill gärna köpa in fler sinnesstimulerande medel hit, och gärna måla väggarna för en mer rogivande känsla. Nu är de så kala. Jag har också en idé om att sätta upp känselplattor på väggarna i olika typer av material. 

Projektet är ett arbete som kommer att testas och utvärderas längs vägen, med andra framtagna studier som grund. Så småningom kommer det bli till ett empiriskt stöd och forskningsunderlag inom Vardagas verksamheter – men även för demensvård och äldreomsorg i stort. 

Tanken med akvariet är att kunna hälsa på fiskarna och känna på olika kontraster som vatten, stenar och växter.

Medarbetare, kvinna, står i ett rum med vilostol, akvarium och andra taktila hjälpmedel

Josefine Lundin visar upp hur det taktila rummet ser ut just nu, och har många idéer på vad hon vill göra.

Akvarium med växter och fiskar

Akvariet är ett samarbete med Akvarieleacing Syd, och en del av projektet till forskningsunderlaget.

Läs mer om Villa Roos Park