En egen professionell pianist som underhåller och vattenträning i bassäng – det är det inte många demensboenden som kan erbjuda som aktiviteter. Men på Vardaga Brunnsgatan 15A i Lund är ingenting omöjligt för den engagerade personalen. Så har de också uppmärksammats i både Sydsvenskan och Skånska Dagbladet för sina fina insatser.
˗ Det svenska ordspråket ”att bli gammal är inte så illa när man betänker alternativet”, det passar in på oss. Vi har aktiviteter varje dag och alla kan hitta något som passar i vårt utbud, säger Alma Altumbabic, aktivitetspedagog på Brunnsgatan 15A.
Pianoläraren från Ukraina
Via arbetsförmedlingen kom Svitlana från Ukraina till Lund och Brunnsgatan för att lära sig svenska och prova på omsorgsyrket. Hon har en spännande bakgrund som pianolärare och professionell musiker under 27 år i sitt hemland. Så förutom att hjälpa till med det som behövs lite överallt på boendet, så bjuder Svitlana flera gånger i veckan de boende på piano- eller synthmusik, i större eller mindre grupper.
˗ Det gynnar hela verksamheten, som har förändrats i positiv riktning tack vare musiken. Våra boende visar glädje på många olika sätt. För personer med kognitiv svikt, som ofta kan bli oroliga och ha svårt att sitta still, är musiken lugnande och de kan vara stilla längre stunder, berättar Alma.
Brunnsgatan 15A samverkar med en närbelägen förskola och barnen har också varit med vid en del musikstunder. Det blev fina möten över generationerna, där musiken förenade oavsett ålder. Även anhöriga och medarbetare från andra Vardagaboenden har varit med på en del pianokonserter.
Bassängbad stärker kropp och själ
Att bada i en bassäng i närbelägna Lomma är en annan aktivitet som varit mycket populär. Brunnsgatan fick köa i ett och ett halvt år för att få komma till den fullbokade bassängen, men i våras blev det äntligen deras tur! Med start i april har de varit där och vattentränat en gång i veckan med de boende som vill och kan följa med. Två-tre medarbetare har följt med varje gång som stöd.
˗ Vi märker positiva effekter av vattenträningen på både fysiska och psykiska förmågor hos de boende. Träningen stärker kroppen och musklerna, vilket bland annat leder till färre fallolyckor, bättre minne och förbättrad livskvalitet över lag. Det är rehabilitering, aktivitet och nöje i ett, säger Alma.
˗ Vi vill vara ett tryggt och trivsamt demensboende där vi utgår från de boendes behov. Små enkla saker är oftast de bästa aktiviteterna, det behöver inte kosta mycket pengar. Jag är glad att Vardaga stödjer oss och ger oss möjlighet att utvecklas och jag är glad att vi kan erbjuda Lunds invånare en bättre ålderdom. Vi har en jättebra chef och vi arbetskamrater är ett team som har samma mål och stöttar varandra. Då kommer de goda resultaten av sig själv, avslutar Alma Altumbabic.