Läs mer

Hur söker man äldreboende?

Att ansöka om plats på ett äldreboende kan vara nytt och omvälvande och det kan vara svårt att veta hur den praktiska ansökningsprocessen går till.

Många tycker att det är svårt att veta hur man ska gå till väga för att få en överblick över hur systemet fungerar när man ska hitta äldreboende.

– Varken närstående eller den som själv söker äldreboende brukar ha någon erfarenhet av detta. Men förväntas ändå kunna allt, säger Anna-Karin Ehdwall, marknadskoordinator på Vardaga.

– Först kontaktar man äldreomsorgen i sin kommun och får en biståndshandläggare, säger Ximena Samuelsson, verksamhetschef på Vardagas äldreboende Silverpark i Täby.

Gå igenom önskemål med handläggaren

Med handläggaren diskuterar man sina önskemål och vad man behöver hjälp med i sin vardag. På Vardagas verksamheter får äldre människor möjlighet att bo självständigt under trygga förhållanden. Om kommunen tillämpar valfrihet för äldreboenden får personen själv välja hos vilka boende hen vill ansöka om plats, bland de boenden som kommunen har godkänt.

– Och om man bor i en kommun som inte har valfrihet har man fortfarande alltid rätt att komma med önskemål om var man vill bo, säger Ximena Samuelsson.

När personen har valt äldreboende lämnas den formella ansökan in, biståndshandläggaren kan hjälpa till med den. Därefter är utredningen igång.

Tryggheten är det viktigaste

När beslutet kommer om vilket stöd man beviljas har personen rätt att överklaga kommunens beslut om hen inte är nöjd. Ximena Samuelsson har jobbat inom äldrevården i många år och berättar att tryggheten är viktigaste för både de anhöriga och äldre när de väljer boende.

– Det som är tänkt är ju att personen ska bo på boendet resten av livet. Därför är det så viktigt med trygghet.

Många närstående brottas med skuldkänslor och sorg när de lämnar sina närstående att tas om hand av någon annan. På Vardaga erbjuds anhörigcirklar där närstående får hjälp och stöd.

– Många anhöriga tycker att det är svårt. Men vi har professionell personal som jobbar med att ta hand om de äldre. Själv får man njuta av tiden med sina anhöriga och samtidigt känner man att man får ihop livet och vardagen. Man delar det sociala livet med dem men lämnar över omvårdnaden åt någon annan, säger Ximena Samuelsson.

Sök ett boende

Här kan du söka bland våra boenden och verksamheter

venenatis, eget pulvinar Aliquam Donec id, ante. efficitur. amet,