Hur söker man äldreboende?

Att ansöka om plats på ett äldreboende kan vara nytt och omvälvande och det kan vara svårt att veta hur den praktiska ansökningsprocessen går till.

Många tycker att det är svårt att veta hur man ska gå till väga för att få en överblick över hur systemet fungerar när man ska hitta äldreboende.

Här lotsar vi dig genom processen och ger tips och råd vad som kan vara bra att tänka på.

Hur går en biståndsprocess till?

För att få plats på ett äldreboende behöver du ett biståndsbeslut från kommunen du bor i eller i den kommun du vill flytta. Det innebär att du behöver ansöka om och få beviljat att du har ett sådant omsorgsbehov som krävs för att få flytta in på ett äldreboende

  1. Börja med att kontakta din kommun och be att få tala med en biståndshandläggare inom äldreomsorg. Du kan både ringa och ta kontakt via kommunens hemsida.
  2. I andra steget träffas du och biståndshandläggaren där ni går igenom dina behov. Ni kan träffas både i hemmiljö och på sjukhuset om du befinner dig där.
  3. Därefter gör du en ansökan. Om du har ett läkarintyg som stärker ditt omvårdnadsbehov är det bra att bifoga det.
  4. Efter att din ansökan lämnats in utreder biståndshandläggaren dina behov för att se om du har rätt till ett beslut om att flytta till ett äldreboende.

Att söka äldreboende är för många något helt nytt. Därför  alltid bra att ha stöd i biståndsprocessen, både i att ta reda på vilka rättigheter du har och i själva ansökningsförfarandet. Ta gärna hjälp av en närstående eller av den hjälp din kommun erbjuder.

Vem får flytta till ett äldreboende?

Äldreboendet finns för dig som har så pass stort omvårdnadsbehov att du inte klarar dig hemma med hjälp av hemtjänst. Det kan bero på fysiska besvär, demenssjukdom eller att du inte känner dig trygg hemma. På äldreboendet, eller särskilda boendet eller vård- och omsorgsboendet som det också kallas, får du service och omvårdnad dygnet runt.

Får man välja äldreboende själv?

Möjligheten att välja vilket äldreboende du ska flytta till beror på vilken kommun du bor i.

Lagen om valfrihet

I många kommuner gäller lagen om valfrihet och där får du fritt välja mellan de boenden som kommunen godkänt. Det kan vara både privata och kommunala boenden. Du har ofta möjlighet att välja och rangordna de boenden du helst vill flytta till men på vissa boenden kan det vara fullbelagt och hur kösystemen ser ut kan variera mellan kommunerna.

Kan man tacka nej till en plats?

Du kan alltid tacka nej till en plats du blir erbjuden och stå kvar i kön alternativt flytta in på ett boende i väntan på att det finns en plats på det boende du helst vill bo på. Prata med din kommun om hur valet och kösystemet fungerar just där.

Hur fungerar det om kommunen inte tillämpar lagen om valfrihet?

I kommuner som inte har valfrihet har du alltid rätt att inkomma med önskemål. Du har även alltid rätt att tacka nej till en plats du inte önskar och vänta på att få erbjudande om en ny plats.

Kan jag flytta till en annan kommun?

Om du vill flytta till en annan kommun, till exempel närmre dina anhöriga, gör du en ansökan i den kommunen du vill flytta till. Den kommunen är då skyldig att behandla den ansökan som om att du bor i kommunen.

Kontakta din kommun för att ta redan på hur valet av äldreboende går till hos dig.

Vad kostar det att bo på ett äldreboende?

När du bor på ett äldreboende med heldygnsomsorg betalar du för tre olika delar: omsorg, hyra och måltider.

Omsorgsavgift

Du betalar en avgift för den vård och omsorg du får på äldreboendet vilken inkluderar tillgång till personal dygnet runt. Avgiften är den samma oavsett om äldreboendet är privat eller kommunalt, däremot kan avgiften variera mellan olika kommuner. Det är kommunen som beslutar om din omsorgsavgift, och den beräknas individuellt, grundat på din pension och eventuella bidrag. Men du betalar aldrig mer än maxtaxan som år 2021 är 2 197 kr per månad.

Hyra

Hyran varierar beroende på bostadens storlek och standard, precis som vanliga hyresrätter. Du kan ansöka om bostadstillägg för din bostadskostnad om du har hög hyra och låg pension. Du ansöker om bostadstillägg på Pensionsmyndighetens webbplats.

Måltider

I måltidsavgiften ingår oftast frukost, lunch, middag samt mellan- och kvällsmål. På Vardaga erbjuder vi även specialkost och vid behov alternativa rätter till lunch och middag. Till måltiderna serveras alltid sallad, smör, bröd, tillbehör och dryck, såsom mineralvatten, lättöl, måltidsdryck eller mjölk och som trevlig avslutning på lunchen avnjuter vi ofta en god dessert. Vid helger och högtider erbjuds förrätt och ett glas vin eller öl. De boende har också tillgång till kaffe och frukt och till de dagliga fikastunderna bakar vår personal och de boende som vill vara med, ofta kakor och andra godsaker.

Enligt socialtjänstlagens regler om maxtaxa ska du alltid ha minst ett så kallat förbehållsbelopp kvar att leva på efter det att boendekostnad och eventuell avgift är betald. År 2021 är förbehållsbeloppet 5 899 kr per månad per person.

 

I
1. Ring din kommun
För en plats på till exempel ett äldreboende behöver du ett biståndsbeslut från din hemkommun. Ring och be att få tala med en biståndshandläggare inom området omsorg.
X
2. Kontakta din handläggare
Träffa biståndshandläggaren i din hem- eller sjukhusmiljö och berätta om dina önskemål och behov. Du får hjälp att fylla i en ansökan som lämnas in för utredning.
h
3. Välj din omsorg
När du beviljats stöd är det dags att välja vem som ska sköta din omsorg. Du kan alltid framföra önskemål till kommunen om att bo på något av Vardagas äldreboenden.

Sök ett boende

Här kan du söka bland våra boenden och verksamheter

risus. risus vulputate, nec leo. at Aliquam luctus Lorem eget tristique