I lugn trivsam stadsmiljö med utsikt över hela Sundbyberg ligger Vardaga Grönskogen. Ett personligt och trivsamt boende för personer över 65 år med demenssjukdom.

Läs mer om Grönskogen

Kontakta Platsakuten för frågor om placeringar

Verksamhetschef Sabina Sjöberg välkomnar oss i entrén. Det känns mer som att komma in i ett vanligt trevligt bostadshus med lägenheter än ett traditionellt äldreboende. Som att bo i stan fast med äldreboendets resurser och trygghet inom väggarna. Runt om boendet ligger bostadshus och en liten fin trädgård med promenadstigar och sittplatser. Där vistas de boende gärna fina dagar. De stora härliga balkongerna med utsikt över hela stan är också populära för dem som vill lapa sol.

– Vi har 35 platser här för demensboende, fördelat på fyra våningar. Två av avdelningarna är profilerade för personer vars demenssjukdom orsakar utåtagerande beteende och psykiska symtom. Vi välkomnar boende från många olika kommuner genom LOV, lagen om valfrihet, berättar Sabina Sjöberg.

Grönskogens medarbetare genomgick 2016 Demensakademins utbildning och certifiering i demensomsorg. Det har gett en bra grund och innefattar också ständig reflektion och uppföljning, vilket gör att konceptet hålls levande. Här finns drygt 30 fasta medarbetare och ett antal timanställda. Sjuksköterska finns på plats dagtid på vardagar och på kvällar och helger finns jourhavande sjuksköterska genom Vardagas systerföretag Klara. Därifrån kommer också sjukgymnast och arbetsterapeut en gång i veckan för rehabinsatser.

Grönskogen har en intressant historia. Boendet låg från början i Huddinge söder om Stockholm, i en byggnad som var mindre lämplig som äldreboende. Därför valde man att flytta norrut, där fastigheten på Prästgårdsgatan i centrala Sundbyberg anpassades för ändamålet och nu hyrs av Vardaga. 2008 stod boendet klart för inflyttning.

– Många av medarbetarna valde ändå att följa med hit, eftersom Sundbyberg ligger längs samma pendeltågslinje. Vi har flera medarbetare som varit med ända från början, de trivs och jobbar bra tillsammans, säger Sabina.

På Grönskogen har man också gjort flera lyckade nyrekryteringar genom att ta emot språk- och omsorgspraktikanter genom Vardagas satsningar på integrationsprojekt.

– Vi var med i projektet från början, när det startade runt årsskiftet 2015/16. Vi tog emot fyra praktikanter och en av dem är kvar, hon är snart färdig undersköterska och kommer att få en anställning. Vi har också två extratjänster genom Arbetsförmedlingens satsning på nyanlända. Det fungerar mycket bra, våra nyanlända medarbetare är väldigt ambitiösa och dessutom har vi medarbetare som kan olika språk och som kan hjälpa till med inlärningen av svenska, förklarar Sabina Sjöberg.

Varje dag anordnas aktiviteter på Grönskogens olika våningsplan, eller gemensamt för hela huset. Det kan vara allt från högläsning till musik. Boendet samarbetar med en trubadur som kommer varje fredag och bjuder på musik. De boende känner igen och uppskattar honom mycket. På helgerna kommer Ung Omsorg till Grönskogen och ordnar aktiviteter, till exempel promenader, bakning eller sällskapsspel.

Läs mer om Grönskogen

Kontakta Platsakuten för frågor om placeringar

ipsum massa elit. leo Curabitur fringilla venenatis, mattis id eleifend ut consequat.