Nyheter

Därför bör yngre med demenssjukdom inte bo på vanligt äldreboende

Två personer krattar höstlöv

Att mitt i livet och karriären drabbas av demenssjukdom är ett hårt slag, både för den som insjuknar och de anhöriga. Mycket stöd behövs. Omsorgsbehoven för yngre med demens skiljer sig på många sätt från de behov som äldre med demenssjukdom har. Därför behövs profilerade omsorgsboenden med inriktning yngre demens.

Vardaga erbjuder boendeplatser inom området, bland annat på våra boenden i Huddinge, Bromma, Farsta, Enköping och Malmö. Vi strävar efter bevarad självständighet och stöttar i att fortsätta med aktiviteter som ger mening och glädje.

Anhöriga oerhört viktiga

Vardaga Lindegård i Bromma finns två avdelningar som är specialiserade på yngre med demenssjukdom.

˗ Våra boende kräver helt andra aktiviteter än en 90-åring på traditionellt äldreboende. Flera är fysiskt starka och vana att träna och röra på sig. Vi behöver veta vad de tyckte om att göra när de var friska och bibehålla deras motivation att fortsätta med de sakerna så gott det går, säger verksamhetschef Nina Virtanen.

˗ De anhöriga är oerhört viktiga i det arbetet. Vi pratar mycket med dem, både för att få veta vilka behov den boende har och för att stötta dem. Deras liv blev inte som de tänkt sig, det känns som om allt havererat och det kan vara särskilt svårt om det finns yngre barn med i bilden, säger Nina.

Demenssjukdomens förlopp ser ofta annorlunda ut hos yngre än hos äldre. Det kan gå väldigt snabbt, så en yngre med demens kan behöva plats på ett boende med kort varsel.

Här kan du läsa mer om hur det går till att beviljas plats på ett boende

Mat och aktiviteter

˗ Yngre tycker ofta om annan mat än äldre. Hos oss bjuder vi bland annat på pizza, paella och tacos. En boende ville gå ut och äta hamburgare, så kontaktpersonen följde med till McDonalds. Våra aktiviteter skiljer sig också från ett traditionellt äldreboende. På boenderådet berättar de boende vad de vill göra och vi utgår från det. Längre promenader och trädgårdsarbete ger fysisk aktivitet. Några boende klarar att promenera och gå och handla själva, andra följer vi med.

˗ Vi har haft vernissage med boendes målningar, där vi serverade snittar och bubbel. Musikunderhållning med dans, utflykter och spel är också populärt. Vår aktivitetsansvariga är utbildad Silviasyster och ordnar mängder med aktiviteter i samarbete med aktivitetsombuden på avdelningarna. Våra engagerade medarbetare har jobbat här länge och samtliga är utbildade inom Vardagas Demensakademi, avslutar Nina Virtanen.

Här hittar du alla Vardagas boenden för yngre demens