Nyheter

Da Capo ger en hjälpande hand på Villa Tärnö

Nytida medarbetare i ett förråd på Da Capo

På Vardagas boende Villa Tärnö förstärks den ordinarie personalstyrkan med extra hjälpande händer – varje dag. Vardagas systerföretag Nytida har sedan ett år sin dagliga verksamhet Da Capo här. Deras deltagare hjälper till med allt från vaktmästeri till omvårdnad.

Anna har läst till vårdbiträde och assisterar personalen i omvårdnaden av de boende. Kasper hugger i där det behövs och gör alla möjliga vaktmästarsysslor. Sandra är bra på ordning och administrativt arbete. Arbetsuppgifterna för de nio deltagarna på Da Capo anpassas efter var och ens intressen och styrkor. På ett äldreboende är det aldrig brist på sysslor, snarare tvärtom. Da Capos extra hjälpande händer är ett viktigt tillskott i den dagliga driften av Villa Tärnö, något som deltagarna ofta får höra.

– Vi får väldigt bra recensioner av personalen. De säger hela tiden: vad skulle vi göra utan er, säger Kasper och lägger en trave vinylhandskar på en vagn nere i källarförrådet.

Yvonne Petersson, verksamhetschef på Villa Tärnö håller helhjärtat med.

– De är helt fantastiska, är så stolta över att jobba här och sprider sådan glädje. Alla, både våra boende och medarbetarna, saknar dem när de har semester.

Yvonne menar att ett viktigt skäl till att det fungerar så bra på Villa Tärnö är att Vardagas medarbetare och deltagarna från Da Capo är ett lag.

– Vi har samma personalrum, vilorum och äter tillsammans vi är alla här på lika villkor, säger hon.

Förgyller de äldres vardag

En stor leverans förbrukningsvaror har precis anlänt och Kasper är en av de som ser till att varorna fördelas rätt till avdelningarna. Han får hjälp av Kathelin, som varit på Da Capo i sex år. Hon ser bland annat till att personalens kläder hålls rena och att de går att hitta på rätt plats nere i tvättstugan.

Förutom att avlasta Villa Tärnös personal med praktiska sysslor förgyller Da Capos deltagare också de äldres tillvaro med pratstunder, en extra promenad, ledsagning och mycket annat. Några av deltagarna assisterar vid omvårdnaden tillsammans med den ordinarie personalen. En av dem är Linda, som har god hand med de äldre.

– Jag tycker mest om att jobba med de äldre. Det bästa är att bara få vara med dem, sitta och prata, gå ut på promenader. Och att finnas där för dem om de är oroliga och prata med dem så att de känner sig trygga igen, säger Linda.

Varje morgon träffas hela gruppen för att planera dagens åtaganden och vem som ska göra vad. Men Linda påpekar att arbetet bygger på samarbete och att alla hjälps åt.

– Vi jobbar tillsammans, som ett lag. Och vi bestämmer alla reglerna tillsammans och hjälper varandra att följa dem, säger hon.

Viktigt att utvecklas som människa

Demokrati, medbestämmande och respekt för individen är hörnstenar i Da Capos verksamhet. Arbetssättet har Da Capo ärvt av sin föregångare Primo daglig verksamhet som hjälper till på Vardagas äldreboende i Saltsjöbaden. Primo startades 2006 av Monica Kyrwald och Jenny Engberg. De ville skapa möjlighet för personer med lätt till måttlig utvecklingsstörning att prova på ett riktigt jobb och lära sig ta ansvar. Konceptet blev en succé och tre år senare ville Monica göra det på nytt, Da Capo som man säger på italienska. Da Capo hade under flera år sin hemvist på Hemmet för Gamla men flyttade till Villa Tärnö i augusti 2016.