Nyheter

Boendemiljö som skapar lugn och trygghet

två soffor, fåtölj och runt bord framför fönster

Hur boendemiljön är utformad påverkar de äldres välmående. Därför har Vardaga tagit fram ett boendekoncept för sina äldreboenden där vacker form och god funktion samverkar. Först ut med konceptet är Villa Vallonen i Gävle.

Försommarvärmen har kommit till Gävle. På balkongerna till nybyggda Villa Vallonens äldreboende njuter såväl boende som personal av solen. Det nya växthuset i trädgården väntar än så länge på att fyllas med växter och det pågår fortfarande en del markarbete för att iordningställa utemiljön.

Men inne i huset är det liv och rörelse. Här har inflyttningen pågått successivt och redan är två av tre våningsplan fyllda. På bottenvåningen möts vi av en svart hund som har fått följa med matte till hennes nya hem. Båda två trivs fint och det är lätt att förstå.

För här är vackert. Varje våningsplan har sin egen färg: blått, grönt eller rostrött. Det är milda toner och nordisk design som präglar umgängesrummen, golven är ljuddämpande och stora fönster släpper in ljus. På Villa Vallonen har samtliga boende en demenssjukdom. Vardagas boendekoncept skapar en miljö som både är vacker och funktionell. Att boendemiljön skapar harmoni och lugn är viktigt berättar aktivitetssamordnare Therese Holmstedt.

Porträtt Therese Holmstedt
– För personer med en demenssjukdom är miljön viktig både för att underlätta orientering i rummet och för att skapa lugn. Både de boende och deras anhöriga uppskattar boendemiljön på Villa Vallonen, säger Therese.
två soffor, fåtölj och runt bord framför fönster
Nu är bygget igång av Vardagas nya boende i Laholm, Villa Halvsglimt.

Gott om plats

De boende trivs och umgås gärna med varandra. Här är stora ytor och gott om plats att röra sig på.

– Våra äldre rör sig mycket och det finns det utrymme för. Korridorerna där deras lägenheter finns är till exempel breda nog för två rullstolar eller rullatorer att mötas, berättar Therese.

– Det händer också att någon somnar i en soffa. Den som har en demenssjukdom vill ofta gärna vara där de finns folk och de tillbringar därför inte så mycket tid på sina egna rum, fortsätter hon.

Praktiska funktioner

I boendekonceptet finns även praktiska funktioner. Ett exempel är vid måltiderna där porslinet har en färgad kant för att skapa kontrast och markera var tallriken tar slut. Den färgade kanten bryter också tydligt mot den grå färgen på borden.

Själva huset är också anpassat för att underlätta för de boende. I de egna lägenheternas badrum bryts det vita kaklet på väggarna mot blått vid toalett och handfat för att dessa ska vara lättare att se. I rummet finns stora fönster som släpper in mycket ljus och som är så lågt placerade att den som sitter i rullstol ändå kan se ut.

På olika sätt bidrar alltså boendemiljön till att skapa trygghet, trivsel och hemkänsla.

– För detta är ju de äldres hem, vi som jobbar är här för deras skull. De som bor här ska få bestämma så långt det bara är möjligt. De ska känna att de mår bra, trivs och själva styr över sina liv, säger Therese.