Nyheter

Ann är Silviasyster och föreläsare

Närbild på Ann

Som undersköterska, certifierad Silviasyster och föreläsare har Ann Skogsholm många järn i elden.

Vanligtvis hittar vi henne på Lidnersgårdens dagvård på Vardagas äldreboende Solbacken på Kungsholmen i Stockholm.

– Jag trivs jättebra med mitt jobb och går hit med glädje varje dag, säger Ann, som tillsammans med en kollega driver dagvården för äldre med demenssjukdom

Till verksamheten kommer personer som annars bor hemma, för att träffa andra och delta i aktiviteter. Det blir ett avbrott i ensamheten för den som bor själv och kan också vara en avlastning för anhöriga. Deltagarna kommer med taxi till frukosten och sedan bjuds det på aktiviteter av olika slag. Man äter lunch tillsammans och efter kaffet väntar hemfärd på eftermiddagen.

Specialistutbildning för undersköterskor

Ann Skogsholm är sedan 2009 certifierad Silviasyster. Det är en specialistutbildning omfattande 60 högskolepoäng, riktad till undersköterskor som arbetar inom demensomsorg. Utbildningen ges av Sophiahemmet Högskola och Silviahemmet.

– Jag arbetade inom hemtjänsten på Lidingö när min dåvarande chef tyckte att jag borde gå utbildningen. Jag läste på halvfart i två år parallellt med jobbet. Det är en jättebra utbildning, som jag verkligen rekommenderar. Den ger en bättre förståelse för vårt jobb med personer med demenssjukdom, hur olika det kan se ut och hur viktigt det är med hela teamet runt personen, med både medarbetare och anhöriga.

Föreläser om demens

Som Silviasyster har Ann efter utbildningen arbetat både inom Vardaga och kommunal verksamhet på olika platser i Stockholm, men hon säger att hon trivs bäst hos Vardaga, där hennes kompetens tas tillvara på ett bättre sätt. Tillsammans med Vardagas verksamhetsutveckling och etableringsansvariga är hon ute och föreläser om demenssjukdom för medarbetare, anhöriga och andra intresserade i Vardagas verksamheter.

– Ofta är vi ute på i Vardagas regi och föreläser för personer som är intresserade av att flytta in och deras anhöriga. I föreläsningen berättar jag kortfattat om de vanligaste demenssjukdomarna och hur hjärnans funktion förändras vid sjukdomen. Jag pratar också om hur man kan bemöta personer med demenssjukdom på bästa sätt, om anpassning av boendemiljön, exempelvis med kontrastfärger och dukning som underlättar, om anhörigas roll och om var man kan hitta mer information, förklarar Ann.

De viktiga anhöriga

Just de anhöriga och deras viktiga roll i demensomsorgen är något som ligger Ann extra varmt om hjärtat.

Ann Skogsholm

Här hittat du Vardagas demensboenden