Nyheter

Abebas resa i Vardaga – från språkpraktikant till gruppchef

Abeba framför tegelvägg i blå Vardaga-arbetskläder

En fantastisk Vardagaresa – det har Abeba Fisshaye på Villa Orrholmen i Karlstad gjort. Under sju år av målmedvetet arbete i Vardaga har hon gått från språkpraktikant till gruppchef.

Abebas resa i Vardaga startade som språkpraktikant på äldreboendet Lindbacken i Säffle 2015. Hon kom till Sverige från Eritrea två år tidigare och började först läsa svenska på SFI (svenska för invandrare) i Säffle. Lindbacken tog emot flera språkpraktikanter med bakgrund i olika länder för att ge dem möjligheten att förbättra sina kunskaper i det svenska språket och kulturen, om samhället, arbetslivet och äldreomsorgen. Målet var att väcka intresse för att jobba i Vardagas äldreomsorg.

­– Jag började med språkpraktik två dagar i veckan på Lindbacken. Sedan fick jag först en timanställning där, så ett vikariat och till sist en fast anställning som vårdbiträde. Parallellt läste jag in grundskolan och började på en undersköterskeutbildning, berättar Abeba Fisshaye.

Resan vidare till Karlstad och jobb som gruppchef

Vardagaresan fortsatte de sex milen från Säffle till Karlstad 2020. Abeba följde med sin verksamhetschef på Lindbacken när hon flyttade över till nybyggda Villa Orrholmen. Först anställdes Abeba som vårdbiträde även här, men hon fortsatte sina studier till undersköterska och tog examen 2021. Från den 1 oktober 2022 är hon gruppchef för en demensavdelning med ett tiotal medarbetare och 20 boende.

– Mycket hänger naturligtvis på en själv, om man ska lyckas lära sig språket och komma in i det svenska samhället. Men att få ett så bra stöd som Vardaga ger är också värdefullt. Det är tillsammans med kollegor på arbetsplatsen som man verkligen lär sig både språk, kultur och arbete. Vardagas koncept med jobb för nyanlända som serviceassistenter på äldreboenden är väldigt bra. Vi har flera serviceassistenter här på Villa Orrholmen, som jobbar i köket och med städning. Det funkar jättebra och vi hjälper dem att lära sig språket, säger Abeba.

Som gruppchef arbetar Abeba ca 80 procent i den direkta omsorgen, nära både medarbetarna och de boende på avdelningen. Det ger ett nära och direkt ledarskap, där beslut kan fattas snabbt och i samråd med medarbetarna. Hon ingår tillsammans med övriga gruppchefer, verksamhetschefen och legitimerad personal (t ex sjuksköterska) i boendets ledningsgrupp.

Se personen bakom sjukdomen

– Mitt mål är att göra ett bra jobb för de boende. Det är inte alltid lätt att arbeta med personer med demenssjukdom, men med planering, rutiner och rätt bemötande går det bra. Jag väljer att se vem personen är bakom sjukdomen, och vad den personen behöver för att få en meningsfull dag. Vardagas utbildningar, koncept och värderingar är ett värdefullt stöd i arbetet – varje boende ska känna sig som hemma och bemött med respekt och ansvar. Jag vill ge något tillbaka till de äldre som byggt upp det svenska samhället, säger Abeba.

Själv får hon och medarbetarna också något tillbaka – att se de boende lysa upp och känna igen dem när de kommer in och att få höra: ”Tack för att du finns! ”

– Det betyder jättemycket för oss!

Abeba framför tegelvägg i blå Vardaga-arbetskläder

I dag är Abeba gruppchef på Villa Orrholmen i Karlstad.